Smak-Testa en flaska vin när Äta ute

April 9

Processen att smaka vin från en flaska som du har beställt i en restaurang kan vara skrämmande, men denna sammanfattning till vinprovning ritualen gör det enkelt. Utvärdera vin innebär lite av ceremoni, men det finns logik bakom det. Steg för steg, vin-presentationen går så här:

 1. Servern eller sommelier presen flaskan till dig (förutsatt att du är den person som beställde vin) för inspektion. Kontrollera etiketten noga och känner flaskan med handen för att avgöra om dess temperatur verkar vara korrekt. Om du är nöjd med flaskan, nickar godkännande till servern.

  Detta steg kan du se till att flaskan är i själva verket, flaskan du beställt.
 2. Servern tar bort korken och placerar den framför dig. Inspektera korken och sniffar den för att se att det är i gott skick.

  I sällsynta fall kan ett vin vara så Cory att korken själv kommer att ha en obehaglig lukt. Vid ännu ovanligare tillfällen, kanske korken vara våt och skrumpna eller torr och smulig; antingen situation tyder på att luft har kommit in i vin och bortskämda det.

  Om korken höjer dina misstankar, vänta med att lukta eller smaka på vinet innan beslut om att avvisa flaskan.

 3. Servern häller en liten mängd vin i ditt glas och väntar. Nu är när du snurra vinet i glaset, ta en sniff, kanske lite klunk, och sedan ange om du hittar vinet acceptabelt.

  Om vinet är bra, kan du nicka eller mumla ". Det är bra" Om något är fel med vinet, nu är det dags att lämna tillbaka den - inte när du är klar halva flaskan!

  Om du bestämmer dig för att flaskan är ur kondition, beskriver till servern vad du hittar fel med vinet. Om sommelier eller vin specialist håller med om att det är en dålig flaska, kan han ge dig en annan flaska av samma, eller han kan ge dig vinlistan så att du kan välja ett annat vin. Hursomhelst, börjar ritualen igen.

 4. Om du accepterar vinet, häller servern vinet i dina gästernas glas och sedan slutligen i din.

  Nu är du tillåts att slappna av.