Vem är Jonas Salk?

August 9

Jonas Salk var en amerikansk mikrobiolog och vetenskaplig forskare som levde 1914-1995. Även Salk är mest känt ihågkommen för hans arbete med poliovaccin på 1950-talet, även bidrog han ett antal förskott till smittförebyggande och behandling av sjukdomar. Runt om i världen, är Jonas Salk ses som en hjälte i många samhällen, eftersom miljontals människor har undvikit potentiellt dödliga polio infektioner med hjälp av sin berömda vaccin.

Salk föddes i en judisk New York familjen 1914. När han först gick till universitetet, studerade han juridik, men han hamnade byta till medicin, examen 1939. Under 1940-talet arbetade Jonas Salk vid University of Michigan, studera influensa . Hans studier blev extremt viktigt under andra världskriget, när influensainfektion utgjorde en stor risk för amerikanska soldater utomlands. Salk var bland de första att erkänna att en dödad virus skulle kunna användas i vaccinproduktion för att göra en mycket säkrare och lika produktiv vaccin, och denna upptäckt spelat en viktig roll i utvecklingen av ett influensavaccin.

Efter hans arbete med influensa, flyttade Salk till University of Pittsburgh, där han började arbeta på ett vaccin mot polio. På tiden, polio var en förödande sjukdom och många människor levde i skräck för sina barn under sommarmånaderna, när polio infektioner tenderade att öka astronom. Genom att använda hans arbete med avdödade virus, Jonas Salk utvecklade ett säkert och effektivt vaccin polio som släpptes till allmänheten 1954.

Även Jonas Salk behandlas som en hjälte i dag, på den tiden han stötte på visst motstånd. Vissa forskare tror att hans vaccin helt enkelt inte skulle fungera, och de var mycket skeptisk till dess införande. År 1957, ett dåligt parti vaccin faktiskt orsakat infektioner polio i en liten grupp människor, vilket leder till ökad kritik om vaccinet. Dock framhärdade Jonas Salk, kämpar för giltigheten och användbarheten av hans vaccin eftersom han trodde på det.

År 1963 flyttade Jonas Salk till San Diego, där han blev chef för ett forskningsinstitut som kom att kallas Salk Institute. Han genomförde ett brett sortiment av forskningsprojekt där; i sina senare år, arbetade Salk på ett vaccin mot aids. Även Salk var inte lyckat, vissa mikrobiologer tror att han kan ha lagt grunden, och han verkligen tillhandahålls hopp till det vetenskapliga samfundet.

  • Jonas Salk utvecklade den första poliovaccinet, som fortfarande ges via injektion till människor idag.
  • Efter hans arbete med influensa, flyttade Salk till University of Pittsburgh, där han började arbeta på ett vaccin mot polio.