Finns det ett samband mellan användning av en spiral och viktökning?

August 10

En förbindelse mellan standardkopparspiral och viktökning inte är etablerad. Internetanvändare kan finna några anekdotiska påståenden om hur denna spiral, som kallas ParaGard i USA, är kopplad till plötslig viktökning efter insättning. Av lUD kan människor också vara en hänvisning till den intrauterina preventivmedel (lUC) enhet, kallad Mirena, som skiljer sig från ParaGard eftersom det frigör hormoner i kroppen. Det tenderar att orsaka viktökning i omkring 5% av användarna.

En anekdotiska berättelse är att kopparspiral höjer kortisolnivåer, som förbinder kopparspiral och viktökning oupplösligt. Trots övertygande karaktär detta argument, har många kliniska prövningar visade att icke-hormonella spiral är osannolikt att orsaka viktökning. Om kvinnor rapporterar viktökning med detta preventivmedel, finns det oftast någon annan orsak. Till exempel kan insättning av en spiral orsaka kramper, mer mensvärk och mycket längre perioder, och dessa kan motsvara minska aktiviteten, vilket kan i sin tur leda till viktökning.

En Mirena IUC eller spiral och viktökning är åtminstone minimalt ansluten. En av fem kvinnor som använder denna enhet är sannolikt att uppleva några små viktuppgång. För de flesta kvinnor, är denna vinst liten, men vissa kvinnor har rapporterat betydande och snabb viktuppgång. Om kvinnor har använt hormonella preventivmedel i det förflutna och gått upp i vikt på den, kan de ha en viss känsla för hur de kan reagera på en IUC. Lyckligtvis, om viktökning blir angå, avlägsnande av en spiral eller IUC kan åstadkommas snabbt i ett besök till doktorn.

Som med p-piller, många kvinnor väljer att få en IUC grund av dess bekvämlighet och effektivitet. Mirena har också visat sig vara effektiva för att minska mycket tunga perioder, även om denna förmån inte dyker upp förrän flera månader efter införandet. Frågan om ett samband mellan spiral och viktökning kan vara mindre oro på grund av fördelarna med detta preventivmedel.

Det finns biverkningar för både ParaGard och Mirena. De är också dyra och inte alltid täcks av försäkringar; kvinnor rekommenderas att forska dessa två preventivmetoder noggrant. Eftersom du använder en kopparspiral och viktökning inte är ansluten, kan kvinnor vill överväga fördelarna med denna födelse kontroll över ett IUC, om viktökning är ett bekymmer. När du väljer någon av dessa metoder, är det viktigt att äta en hälsosam kost och få massor av konditionsträning. Detta kan hjälpa till att minimera eventuell vinst i vikt och stöder en övergripande, hälsosam livsstil.

  • En kopparspiral.
  • Vissa kvinnor med spiral kan uppleva kraftiga blödningar.
  • Införande av en spiral kan orsaka kramper, mer mensvärk och längre perioder.
  • Spiral är sannolikt att orsaka viktökning hos cirka fem procent av användarna.
  • Även en spiral kan förhindra graviditet, bör kondomer vara slitna för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar.