Vad är en Tort?

July 31

När någon begår en skadlig handling som lämnar honom eller henne öppen för en rättegång som kan leda till skadestånd, kallas detta en skadeståndsgrundande. Torts kan vara avsiktlig eller uppnås genom oaktsamhet, och de kör allt från att träffa någon under körning berusad att försumma att fixa VVS i ett hem, vilket orsakar översvämningsskador. Om någon döms för ett tort, även kallad en civil fel, han eller hon kommer att krävas för att kompensera offret med skadestånd. I vissa fall är det möjligt att bryta både civil- och straffrätt, vilket resulterar i fängelse och en ordning av ersättning.

En kränkning betyder inte nödvändigtvis att en olaglig handling. Till exempel i många delar av världen är det helt lagligt att justera kontrollerna på bilradion när du kör. Om däremot slår dig någon medan du justerar din radio, kommer du bli anklagad för vårdslös körning, och du kommer att vara ansvarig för en skadeståndsgrundande kostym. En kränkning kan också innebära ett brott mot gemensamma förväntningar, liksom tanken att restaurangägare bör kontrollera sin mat för att säkerställa att det är säkert att äta.

Det finns ett antal olika typer av kränkningar, inklusive ekonomiska skadestånds som innebär skador på någons verksamhet, ärekränkning skadestånds, där människor orsakar skada någon eller en organisation genom att sprida falsk information, och störande skadestånds, där respekten för dennes egendom störs av saker som föroreningar eller lösa djur. Många skadestånds är vårdslöshet skadestånds, med en stämningsansökan lämnas in för att någon inte gjort sitt bastullsatsen.

I många fall är människor krävs för att få ansvarsförsäkring för att täcka sig själva om de är inblandade i en skadeståndsgrundande kostym. Till exempel måste läkare i många delar av världen har felbehandling försäkring, som betalar skadestånd i händelse av att en läkare döms för vårdslöshet på jobbet. Hyresvärdar kan också få en sådan försäkring för att skydda sig från hyresgäst kostymer, och förarna bär ofta ansvarsförsäkring ifall de träffar andra människor.

Som ni kanske förstår, är skadeståndsrätt extremt komplex, och flera kurser i lag skolor ägnas åt frågan om skadestånds. Tort reform har också blivit ett ämne för het diskussion, särskilt i USA, där medborgarna är notoriskt stämning glada, villiga att stämma i nästan alla fall i hopp om att få skadestånd för saker allt från spillt kaffe till utspillda kemikalier.

  • Torts omfattar incidenter av förtal.
  • En individ som skadas i en rattfylleri incident kan väcka en skadestånds mot vårdslös förare.
  • Skapa en olägenhet för allmänheten kan hanteras av en skadeståndsgrundande påstående.
  • En kränkning är en tilldelning av skadestånd.