Vad är en holländsk dörr?

July 31

En holländsk dörr är en dörr som består av två paneler uppdelat i halv horisontellt, så att toppen och botten av dörren att stängas oberoende. Klassiskt, är bottenpanelen till vänster stängd, medan toppen är öppen för att tillåta cirkulation av ljus och luft. Denna dörr designen är också ibland kallas en stabil, ladugård, eller halvdörr, beroende på region i världen, och det är mycket vanligt i landsbygds design och bostäder som är avsedda att ha ett rustikt utseende och känsla.

Förmodligen, denna design uppstod i Nederländerna på 1600-talet. Folk ville kunna lämna sina dörrar öppna för att få frisk luft och se vem som var runt, men djuren skulle komma in i huset när dörren var öppen, vilket gör en enda röra och förstöra maten. Den holländska dörren skapade en barriär i form av den nedre halvan av dörren som djuren inte kunde passera, samtidigt som den övre delen av dörren för att hålla öppet, tillgodose behoven i hushållet.

Holländska dörrkonstruktioner används vanligen i kök och i uthus såsom stall och verkstäder. De kan också användas inomhus för att skapa hinder utan att blockera rum bort från varandra. Till exempel kan föräldrar använda en holländsk dörr i ett hemmakontor för att hålla småbarn ute samtidigt hålla ett öga på hushållet, eller djurägare kan använda en holländsk dörr för att hålla djuren ut ur köket utan att skära sig själva från gäster.

De flesta holländska dörrar inkluderar en spärr som kallas en kvadrant som gör att dörrarna kan låsas ihop så att de kan röra sig som en enhet. Designen kan innehålla en mängd olika stilar tillsammans med funktioner som fönster i den övre eller nedre delen av dörren, och dörren kan utföras i massivt trä, ihålig kärna, och material som metall eller plast för att möta olika behov och personliga smak .

Hängande en holländsk dörr måste göras med särskild omsorg, eftersom det finns två enheter som kan falla ut ur lod och skapar en oönskad utseende eller gör det svårt att stänga dörren helt. Extra gångjärn är vanligtvis krävs för att hålla båda halvorna säkert, och säkerhetsåtgärder som lås kan vara något mer komplicerat med en holländsk dörren på grund av de separata halvor. De flesta prefabricerade dörrar inkluderar noggranna hängande instruktioner och en entreprenör kan ge ytterligare råd eller hänga dörren för en liten avgift.