Vad är Arkitektonisk Beklädnad?

August 3

Arkitektonisk beklädnad är material som appliceras på utsidan av en byggnad för både skydd och estetiska skäl. Beklädnad kan komma i en mängd olika material, även trä, sten, betong, och syntetiska material. Oberoende av materialet, men alla typer av beklädnad dela ett gemensamt syfte, vilket är att skydda byggnaden till vilken dess tillämpas från elementen. En av de faktorer som beklädnad skyddar mot är regnvatten, vilket kan orsaka en otrolig mängd skador på oskyddade byggnader. Tillsammans med fördelarna med ökad elementärt skydd, kan arkitektoniska beklädnad också förbättra utseendet på en byggnad till vilken dess tillämpats.

En av de mest grundläggande typer av arkitektoniska beklädnad är trä. Eftersom trä lager kan trimmas och skär till nästan vilken storlek och form, fortfarande trä en av de mest mångsidiga kapslingsalternativ tillgängliga. Tillsammans med detta, är trä beklädnad också estetiskt tilltalande och unik, på grund av de många sorter av trä finns. De två vanligaste valen för trä beklädnad är ceder och lärk, eftersom de inte behöver förbehandlas, inte heller kräver mycket underhåll. Varje trä som används, måste dock ha snittet slutar förseglade, så öppna ändar möjliggör vatten och fukt att tränga in i träet, vilket resulterar i att ruttna och mögel.

Ett vanligt alternativ till trä beklädnad är ej mjukgjord polyvinylklorid (PVC), som vanligtvis kallas vinyl. Medan Plast beklädnad kan ta intryck av trä, är det mycket billigare att producera och installera, främst på grund av dess syntetiska sammansättning. Det är också betydligt mer vattentålig än trä, eftersom den inte har någon ådring eller porer, lämnar inget utrymme där vatten eller fukt kan sippra. Det kan också komma i en bred variation av färger, så målning och färgning är normalt inte nödvändig.

En annan typ av arkitektoniska beklädnad är sten. Sten beklädnad är absolut en av de mest elementärt-resistenta sorter, och i många fall, en av de mest estetiskt tilltalande. Ungefär som trä, kommer sten i många varianter, av vilka var och en har sitt eget mönster och nivå av hållbarhet. Sten kan också appliceras på en byggnads insida, med stenar såsom marmor används för badrumsväggar.

Den vanligaste typen av arkitektoniska beklädnad är konkret. Även betong inte är normalt återfinns på privata hem, är det ofta används för större byggnader. Betong beklädnad har inte bara en hållbarhet och styrka liknande den för sten, men det kan också vara formad till nästan vilken form som helst tänkbara. Förtillverkade betong används vanligtvis, på grund av sin ökade styrka, estetisk mångsidighet, och låg kostnad.

  • Stone är en form av arkitektonisk beklädnad.
  • Vinyl spåranslutning är en prisvärd arkitektonisk beklädnad.