Vad är Madridbörsen?

October 9

Madridbörsen, även känd som Bolsa de Madrid, är den största värdepapper och obligationshandel marknaden i Spanien. Denna aktiemarknaden har en av de längsta och mest färgstarka historier av någon annan europeisk marknad. Den nuvarande inkarnationen av marknaden använder ett helt elektroniskt system och arbetar med ett stort index som står för miljarder euro på handel.

Historien om detta utbyte går tillbaka mer än 200 år, vilket gör den till en av de äldsta i världen. Den första grundandet av en aktiemarknad i Madrid var ingen framgång, dock. I ett försök att efterlikna den finansiella välsignelse av aktiemarknaderna i Brugge och Amsterdam, öppnade spanjoren Jose Bonaparte en börs i ett kloster och kyrka i Madrid 1809. Staden var dock inte ett viktigt centrum för handel på tiden och ny marknad gick snabbt i konkurs. Det skulle vara mer än 20 år innan Madrid-börsen skulle vara permanent etablerad.

Att öppna sina dörrar 1831, som tack vare en lag som antogs som etablerat en nationell marknad, var Madridbörsen född. Under de kommande 100 åren marknaden såg många svängningar på grund av den spanska regeringen att förlora kontrollen över länder som Puerto Rico, första världskriget och den stora depressionen. Den största förändringen skedde 1936-1940, när marknaden stängd på grund av det spanska inbördeskriget. Efter andra världskriget slutade, marknaden haft stabilitet och välstånd, gå med i Europeiska unionen och därmed börjar handla alla sina aktier baserat på euron.

En dedikation till den modernaste tekniken som finns tillgänglig är en hörnsten i den moderna Madrid Börsen. Från början av utbytes fram till 1990-talet, var alla transaktioner och erbjudanden görs på golvet i utbyte och hanteras muntligt. År 1993 ett helt elektroniskt system antogs som tillät för effektivare handel som ska göras och bättre registrering.

Madrid marknaden grundar sina avslut på Madridbörsen Index, en katalog som används för att mäta prestanda hos utvalda bestånd. Indexet övervakar flera olika nationella och internationella industrier som är viktiga för Spanien, inklusive konstruktion, finansiella företag, energiföretag, konsumentvaror och mer. IBEX 35 är en koncentrerad form av index, förkortas till toppen 35 mest likvida lager handlas på Madrid marknaden och är jämförbar med USA: s NASDAQ index.

  • Madridbörsen är den största värdepappers och obligationshandel marknaden i Spanien.
  • Euron ades 1999 och antogs av Spanien samma år.