Vad var biblioteket i Alexandria?

July 8

Biblioteket i Alexandria var en legendarisk forskningsinstitution som grundades av Ptolemaios I av Egypten. I modern tid, är biblioteket i Alexandria förmodligen bättre ihågkommen för sitt öde: enligt många historiker, var biblioteket plundrades och brändes, men förmodligen i en serie av händelser, snarare än alla på en gång. Den exakta utformningen av den stora bibliotek är ett ämne av vissa argument bland forskare, eftersom lite information om själva biblioteket finns och mytologi och legender har fördunklat den verkliga bilden ganska grundligt.

Denna institution var definitivt etablerad i tredje århundradet f.Kr., med målet att samla in skriftligt material från många omgivande kulturer. I själva verket höll två separata bibliotek samlingar biblioteket i Alexandria, som inkluderade rullar från Grekland och Rom förutom Egypten. Biblioteket i Alexandria hade även mötesrum, sovsalar, och andra utrymmen för användning av forskare, skriftlärda och kopister.

Förmodligen var de massiva samlingarna vid biblioteket i Alexandria samlats dels genom förnuftig handel, dels med våld. Enligt legenden alla besökare som kommer in Alexandria var tvungna att kapitulera något skriftligt material som de hade för kopiering på biblioteket, som skulle ha utökat innehaven avsevärt. Ingen vet riktigt vad det full storlek av bibliotekets samlingar var, eftersom ingen bibliografi eller katalog existerar, men det ansågs vara den största i den antika världen.

Förstörelsen av biblioteket i Alexandria har tillskrivits flera personer. Förmodligen, Julius Caesar misstag ställer biblioteket i brand i 48 f.Kr., men Aurelian och Theophilus runt den tredje århundradet CE har också krediteras med förstörelsen av biblioteket, som har den muslimska erövringen, som inträffade i det sjätte århundradet. Den troligaste förklaringen är att alla är ansvariga, och biblioteket var flisas bort av bitar innan den slutligen försvann helt och hållet.

Arkeologer har upptäckt en plats som de belägen som platsen för den ursprungliga biblioteket i Alexandria 2004. Sajten ytterligare belysa vilken typ av anläggning, vilket indikerar att föreläsningssalar och andra faciliteter föreslog en hög nivå av informationsutbyte och utbildning pågår på biblioteket. Inga dokument har positivt spåras till biblioteket i Alexandria, även om det finns gott om samtida referenser till verk på biblioteket som senare dykt i översättning eller kopierade formen. Med tanke på att vissa av dessa referenser tiden efter förstörelsen av biblioteket, kan det vara knepigt att avgöra vilka författarna faktiskt var inrymt i Library of Alexandria samlingar.

  • Många tror att Julius Caesar misstag ställer biblioteket i Alexandria i brand i 48 f.Kr..