Vilka är orsakerna till genitala vårtor?

June 27

Orsakerna till genitala vårtor är alla i samma kategori-virus. Olika typer av humant papillomvirus-virus (HPV) är ansvariga för utvecklingen av könsvårtor. Vårtorna primärt överförs dock via sexuell kontakt. En sexuell episod med en person som har HPV kan vara tillräckligt för att orsaka genitala vårtor. Att ha sexuell kontakt med flera partners får göra risken för upphandlande HPV och genitala vårtor ännu högre.

Ofta folk pratar om HPV som om man virus kan orsaka genitala vårtor. Verkligheten är HPV-virus totalt mer än 100, och många av dem är bland orsakerna till genitala vårtor. Forskare har funnit åtminstone 40 olika HPV har förmågan att orsaka genitala vårtor. Ännu mer störande är det faktum att vissa undergrupper av dessa virus har också förmågan att orsaka cancer i livmodern och livmoderhalsen. I själva verket kan en del av dessa cancerformer och med visa sig vara i stånd att bidra till utvecklingen av cancer i penis och anus.

Det finns många typer av HPV som anses bland orsakerna till genitala vårtor, men de flesta fall orsakas av HPV-6 och HPV-11. Intressant, dessa två typer av HPV är låg risk för att orsaka cancer. Vissa andra typer av HPV som är bland orsakerna till genitala vårtor är mer benägna att orsaka cancer. Till exempel, HPV-16 orsakar genitala vårtor och är också en vanlig orsak till cancer i livmoderhalsen. HPV-18 är ytterligare en typ av HPV som orsakar genitala vårtor och har högre risker för att orsaka cancer.

Medan HPV är de tekniska orsakerna till genitala vårtor, många människor diskuterar orsakerna i fråga om det sätt på vilket en person är utsatt för viruset som leder till dem. I de flesta fall är det läge för överföring oskyddade sexuella kontakter. En person kontrakt oftast HPV, och så småningom genitala vårtor, från en sexpartner. Typiskt att förfaller mellan exponering och utveckling av vårtor är den tidsperiod om tre månader. Medan en sexuell kontakt är tillräckligt för att medföra spridning av HPV och genitala vårtor, som har flera sexuella partners ökar risken för att få HPV och risken för genitala vårtor utveckling.

HPV och genitala vårtor är lätta att överföra genom sexuell kontakt. Det är dock möjligt för en individ att ha sexuell kontakt med en smittad partner och förblir fri från genitala vårtor. Den genomsnittliga personen har om en 40-procentig chans att undvika genitala vårtor i en sexuell episod med en smittad partner.

  • Med hjälp av en kondom kan hjälpa mot spridning av genitala vårtor.
  • Genitala vårtor är i första hand överförs genom någon form av sexuell kontakt.
  • Att ha flera sexuella partners ökar risken för att utveckla genitala vårtor.