Vad är en hund stroke?

April 20

Det är ovanligt att en hund att ha en stroke, men det är inte okänt. Det finns i huvudsak två typer av stroke, som vardera kan ha en mängd olika orsaker. Den första typen, som kallas en ischemisk stroke, uppstår när en blockerad eller clotted artär stoppar blodflödet till hjärnan. Vissa hundar kan också få tillstånd där de har signifikant blödning i hjärnan. Detta kallas en hemorragisk stroke, och onormal blödning faktiskt blockerar passage av blod till hjärnan.

Precis som hos människor, kan en hund stroke medföra hjärnskador. När hjärncellerna donâ € t få behövs syre, de kan snabbt dö. Hundar tenderar att återhämta sig från stroke bättre och med större lätthet än vad människor, dock, och vissa hundar kan ha en stroke som ägare donâ € t ens märker.

Symptomen på en stroke i en hund kan varieras. Djuret kan tyckas desorienterad, det kan vara blind, kan huvudet lutas i en riktning, och det kan verka ur balans. Hundar drabbade kan förlora kontrollen över sin urinblåsa och tarmar, och deras beteende kan vara markant annorlunda. De kan också verka mycket sömnig. Om en djurägare upptäcker att hans eller hennes hund beter sig konstigt, kan detta bero på flera orsaker. Djurägare som misstänker en stroke och bör få veterinärvård för djuret omedelbart.

Det finns ett antal saker som kan orsaka en hund stroke, inklusive traumatisk skada, en variation av blodrubbningar, missbildning av vener och artärer, och även ansamling av fett i venerna. Hundar kan också drabbas av en hemorragisk stroke om de utsätts för vissa gemensamma gifter. Det är oftast nödvändigt att identifiera orsaken innan behandlingen kan påbörjas.

Som sagt, många hundar gör en mycket bra återhämtning från en stroke. Detta är inte alltid fallet, men många kommer att kunna återfå funktionen av deras lemmar, särskilt med massor av vård och hjälp från sina ägare och deras veterinärer. Behandlingen kan vara dyrt, och om en hund är på en hög ålder, vissa ägare väljer att avliva sina hundar efter en stroke. Detta ISNA € t alltid nödvändigt, dock.

Det finns exempel på hundar som har vissa personlighetsförändringar efter en stroke, och detta är vettigt med tanke viss förlust av hjärnfunktion. Dessa kan vara liten och en hund kan återfå sin gamla personlighet över tiden. Förstå orsaken till stroke kan tillåta Doga € s veterinär för att berätta ägaren vad sannolikheten för fullständig återhämtning kommer att bli.

  • Om en hund har haft en stroke, bör veterinärvård sökas omedelbart.
  • En stroke kan orsakas av en blockerad eller clotted artär.