Multipel skleros: tips för att ta ansvar för din framtid

May 24

Trots den oförutsägbarhet av multipel skleros (MS), kan du göra mycket för att känna sig förberedd. Eftersom MS är så variabel från en person till nästa, och människors livssituation är så olika, ingen one-size-fits-all lösningar finns. Men, är processen med att utveckla ett skyddsnät i stort sett samma för alla.

Här är några böcker att hjälpa dig att tänka igenom din personliga situation, formulera de rätta frågorna, och identifiera ytterligare resurser:

 • Anpassning: Finansiell Planering för ett liv med multipel skleros, av National Endowment for finansiell utbildning

  Du kan begära denna bok från National MS Society genom att ringa (800) FIGHT-MS (800-344-4867) eller genom att gå till National MS Society hemsida
 • Multipel skleros: De frågor du har; De svar du behöver, femte upplagan, utgiven av Rosalind Kalb (Demos Health)
 • Multipel skleros: En guide för familjer, tredje upplagan, redigerad av Rosalind Kalb (Demos Medical Publishing)

När du är redo att ta ansvar för din framtid, så här:

 1. Ta dig tid att lära sig om hur MS kan förändras över tiden.

  Till exempel, även om MS är en oförutsägbar sjukdom, är det bra för din planering för att veta att de flesta människor som får diagnosen skovvis förlöpande MS övergång till en mer progressiv kurs efter ca 15 år.
 2. Låt dig tänka framåt (även om det är skrämmande).

  Även om ett huvud-in-the-sand tillvägagångssätt kan känna sig mer bekväm, kommer det inte att tjäna dig väl i det långa loppet. Men, tänka framåt om olika sätt att MS kan påverka din livsstil kan hjälpa till att hålla dig ett steg framåt om och när du upplever stora förändringar.
 3. Ställ rätt frågor i rätt personer.

  Du behöver inte räkna allt ut ensam. Rättsliga, yrkes och ekonomiska experter kan hjälpa dig att få dina tankar i ordning. Dela dina funderingar kring anställning och din ekonomiska framtid - vilka de än må vara - och låta dessa människor guida dig.
 4. Utveckla den plan som känns rätt för dig.

  Även med input från alla experter, du är den enda som kan bestämma exakt vad som är rätt för dig. Så, samla all information du kan, och sedan vidta de åtgärder som du behöver för att känna sig förberedd - oavsett om det innebär ökade dina besparingar, begära logi på arbetsplatsen, eller utbildning för en annan typ av karriär.
 5. Vidta åtgärder nu för att börja sätta planen i verket.

  I detta skede du modigt gå framåt, vilket din plan till liv. Agera på din plan kommer att hjälpa dig att känna dig starkare och mer förberedd oavsett vad MS ger din väg.
 6. Gå vidare med ditt liv.

  Vi vill att smarta planering för att vara en del av ditt liv, men vi vill absolut inte att det ska vara den viktigaste delen. Bli inte så engagerade i planeringen för din framtid som du glömmer att leva ditt liv och njuta av nuet.