Vad kan jag förvänta mig av Acromioclavicular kirurgi?

June 23

En persons acromioclavicular (AC) leden ligger i axeln och den ansluter benet med skulderbladet, som är en del av skulderbladet. Denna gemensamma kan kräva operation av flera skäl, såsom artrit, skador, eller en separation, vilket inträffar när leden blir ur led, eller flyttar ut ur plats. Den exakta förfarandet och återhämtningstiden för acromioclavicular operation varierar, beroende på omfattningen av skadorna på leden och de kirurgiska tekniker som används. Patienter som genomgår artroskopisk acromioclavicular kirurgi, som använder mycket små instrument, kommer att ha en kortare återhämtningstid än de som kräver mer omfattande operation. En återhämtning från dessa förfaranden kommer att innebära vila och sjukgymnastik.

Inte alla är en bra kandidat för acromioclavicular kirurgi. De som har en mild gemensam separation kommer att behandlas med andra metoder först. Patienter med artrit i axelleden behöver också första att prova andra behandlingar, såsom sjukgymnastik och kortison skott. Om behandlingar som vila, medicinering och sjukgymnastik är ineffektiva, kan en läkare rekommendera genomgår kirurgi för att reparera den skadade AC leden.

För att förbereda för en acromioclavicular kirurgi, måste patienter redovisa alla andra medicinska tillstånd som de har, liksom andra läkemedel eller kosttillskott som de fattar. Vissa läkemedel kan behöva avbrytas under en tidsperiod före ingreppet. Kirurgen kommer att diskutera anestesi han kommer att använda, vilket kan inkludera regional anestesi för att bedöva området eller narkos för att göra patienten medvetslös. Patienter ska ombesörja att någon annan köra dem hem för sjukhuset och för att hjälpa dem runt huset för ett par veckor medan deras rörlighet är begränsad.

Exakt hur du acromioclavicular operation varierar, beroende på behoven hos den enskilda patienten. Kirurger kan använda artroskopiska tekniker och några mycket små snitt, eller de kan behöva ett större snitt för mer omfattande reparationer. Om brosket är kraftigt slitna ned på grund av artrit, kan patienten behöva en liten del av nyckelbenet avlägsnas för att lindra smärtan. Detta förfarande kan också bidra till att lösa en gemensam separation. I en vävare-Dunn förfarande, är en del av nyckelbenet bort och ligament åter bifogas återställa den riktiga gemensam ståndpunkt.

Återhämtningstider kan också variera kraftigt beroende på det förfarande som används och omfattningen av skadan. Patienterna bör normalt kunna återvända hem samma dag som operationen. De bör räkna med att bära en sele i flera veckor och för att hålla den drabbade armen orörlig under ungefär två till tre veckor. Sjukgymnastik bör inledas så snart som möjligt för att återställa range-of-motion och flexibilitet till AC leden. En fullständig återhämtning från acromioclavicular operation kan ta så länge som sex månader.

  • Skälen för acromioclavicular (AC) kirurgi kan inkludera skador och artrit.
  • Allmän anestesi är ett alternativ för patienter som genomgår acromioclavicular kirurgi.
  • AC leden ansluter nyckelbenet med skulderbladet.
  • En gel pack kan användas för att lindra smärta som orsakas av en inflammerad acromioclavicular gemensamma.
  • Det finns olika skäl till att en persons acromioclavicular gemensamt kan kräva kirurgi, såsom artrit och skador.