Vad var det Tokyo Gas Attack?

January 9

Den Tokyo gas attack av 1995 var en av de allvarligaste terror händelser i japansk historia. I en nation som är relativt fri från brott, medlemmar av Aum Shinrikyo kulten släppt sarin, en nervmedel, i trånga gångtunnlar under rusningstid och dödade 12 personer och skadade hundratals fler. Den Tokyo gas attacken haft en djupgående inverkan på japanska samhället, och det drog internationell uppmärksamhet till Japan och dess kultur.

Den 20 mars 1995 fem medlemmar av Aum Shinrikyo kulten trädde i Chiyoda, Marunouchi, och Hibiya tunnelbanelinjer i Tokyo. Förare väntade utanför vid förinställd stationer för att plocka män upp. De män som genom påsar av sarin insvept i tidningspapper, tillsammans med paraplyer för att tränga igenom påsar med. De gick ombord tåg som var extremt trångt under toppen av måndag morgon rusningstid, och genomborrade påsarna upprepade gånger för att exponera den flytande sarin i luften. Det snabbt förångas till en gas-format, förgiftar passagerarna på tåget.

Tunnelbanan Myndigheten tog inte tågen omedelbart ur drift, men många passagerare började känna sig sjuk. Vittnen i Tokyo gas attacken sade att flera tunnelbanestationer liknade slagfält, med gas offer liggande på gatorna och på trottoarer. Flera tunnelbaneanställda utsätts själva för gasen när de kom in i bilar för att rensa upp de våta tidningar kvar. När tunnelbanan myndigheten insåg vad som hände, blev de drabbade tågen tas ur drift.

Räddningstjänsten var snabbt överväldigade av offren för Tokyo gas attacken, varav många var transporteras med bil när ambulanser blev otillgänglig. Många sjukhus insåg inte att de fick offer för sarin förgiftning, och även efter kunskap som den skyldige var gasen blev utbredd, sjukhus var osäker på hur man behandlar det. De flesta offren upplevt synproblem och huvudvärk, med andra lider mer omfattande nervsystemet skador. Hundratals människor lidit långvarig nervsystemet och psykiska problem.

Aum Shinrikyo hade kopplats samman med tidigare kemiska attacker, bland annat en tidigare sarin attack. Flera medlemmar av kulten greps, försökte, och dömdes till döden eller livstids fängelse. Medan gruppen inte kriminaliserades i Japan, var kulten skyddade religiösa status bort och undersökningar visade att Aum hade varit inblandade i en omfattande biologiska och kemiska vapen forskning, vilket leder till oro runt om i världen.

Inom det japanska samhället, Tokyo gas attacken var en mycket allvarlig händelse. Över fem år efter det att Tokyo gas attack, många undersökta offren visade symptom på posttraumatiskt stressyndrom. Japanska samhället i stort allvarligt skakad av Tokyo gas attacken, som var en aldrig tidigare skådad brott i japansk historia. Rättsväsendet, polisen och räddningstjänsten var alla mycket kritik i spåren av Tokyo gas attacken, så många japanska medborgare ansåg att de åtgärder som vidtagits under och efter attacken inte var tillräckliga.

  • Den Tokyo gas attacken lämnade flera tunnelbanestationer liknar slagfält, enligt vittnen.