Vad är nate?

December 15

Nate är den term som används för att beskriva ett antal sötvatten vattenlevande växter och grönalger från Potamogeton släktet. Dessa typer av växter förekommer över hela världen, varvid Elodea sorten som finns i Nordamerika och Aponogeton sorten förekommer i Asien, Australien och Afrika; exempel på dessa växter inkluderar amerikanska, Illinois, den Sago, Södra naiad, den Curly-bläddrade och variabel-blad nate. Dessa är perenn, snabbt sprider växter och även om de används för dekorativa ändamål i trädgårdar och akvarier, har de blivit problematiskt som en invasiv ogräs i vissa områden.

De Potamogeton växter uppstå rhizom eller knölrötter, och skicka ut långa, mycket grenade stjälkar och mängder av flytande och nedsänkta blad; några av de växtsorter inte har flytande blad. I form, flytande blad, beroende på vilken typ växten, kan vara ovala, runda, avlånga, hjärtformade, lockiga, taggig eller med sågtandade kanter. De flytande blad är generellt tjocka eller läderartad i konsistensen och är bredare än de nedsänkta blad. De nedsänkta blad, som finns i alla nate sorter, är blad eller filament-liknande, och är oftast tunn och genomskinlig. De flytande och nedsänkta blad av olika sorter kan variera i färg från gulaktig till svagt grönt till mörkgrönt till djupt lila.

Fabrikens blommor visas ovanför vattenytan, produceras antingen ensamma eller i täta spikar. Några av de vanligaste blommor färgerna är gul, vit, rosa, rött och lila. Blommorna kan variera i storlek från stora till små. Frukten kan vara rund eller platt, och kan produceras i spikar av nutlets. Nya anläggningar uppkommer från frön eller från spridnings rhizomer.

Undervattens rötter, stjälkar och blad av nate hjälp hålla det väl syresatt. De ger också en fristad för många mikroorganismer och ryggradslösa djur. Dessa varelser, tillsammans med de växtknölar, flytande blad, blommor och frukter, fungera som en viktig näringskälla för ett antal högre djur. När växterna dör, är de sönderdelas av de vatten bakterier och svampar och återvände till livsmedelscykeln som konsumeras av mikroorganismerna.

Eftersom dessa typer av växter är mycket härdig, kan de trivs även i kalla, isiga förhållanden och kan snabbt kanten ut andra vattenväxter. Det kan vara ganska svårt att slakta nate när den har blivit befäst, speciellt om det har spridda över ett stort vattenområde. Några av de metoder som används för att bli av med dessa växter inkluderar mekanisk borttagning, muddring, använder herbicider, med hjälp av vatten färgämne och lägga nate ätande gräskarp.