Vad är en androgenbrist?

April 26

Den försämrade produktionen av testosteron är ett tillstånd som kallas androgenbrist. Vanligtvis kallas hypogonadism kan androgenbrist vara medfödd eller förvärvad i sin presentation. Komplikationer är helt beroende av symtomen och tidpunkten för deras debut. Behandling för hypogonadism innebär i allmänhet administrering av en form av hormonbehandling som kallas testosteron substitutionsterapi (TRT).

Testosteron produktion kan bli nedsatt när problem uppstår inom testiklarna, hypofysen eller hypotalamus. Eftersom dessa områden arbetar tillsammans för att spela en central roll i hormonproduktionen, lagring och reglering, skada eller sjukdom som påverkar någon område kan påverka stabiliteten i oneâ € s testosteronnivåer. Förutom skada och sjukdom, fetma och regelbunden användning av vissa receptbelagda mediciner kan också störa androgen eller manliga hormonet, produktion, vilket leder till en minskning av testosteronnivåerna och uppkomsten av en androgenbrist.

En diagnos av androgenbrist i allmänhet görs med administreringen av en mängd olika diagnostiska tester. Pojkar och unga män som uppvisar tecken på försenad pubertet eller andra symtom i samband med misstänkt hypogonadism allmänhet genomgår ett blodprov för att utvärdera sina testosteronnivåer. Individer vars testresultat bekräftar hypogonadism kan genomgå ytterligare tester för att fastställa möjlig orsak och omfattning bristen. Det är inte ovanligt att ytterligare undersökningar för att inkludera bildbehandling och genetisk testning samt en spermaanalys.

Med tanke på en androgenbrist kan uppstå när som helst under oneâ € s utveckling, från så tidigt som i livmodern till under vuxen ålder, symtom manifestation varierar ofta av enskilda. Tidiga presentationer av ett androgenbrist ofta manifesteras som tvetydiga eller underutvecklade manliga genitalier. Under puberteten, kan unga män uppvisar minskad muskelstyrka, uttalas bröstutveckling kallas gynekomasti, och avsaknad av eller nedsatt sexuell utveckling. Vuxna män som utvecklar hypogonadism kan uppleva symtom som inkluderar erektil dysfunktion (ED), förlust av libido, och infertilitet.

När symtomen är närvarande under tonåren och behandling är otillräcklig eller obefintlig, kan permanenta fysiologiska tecken utvecklas, till exempel underutvecklade könsorgan. Medfödda presentationer av en obehandlad androgenbrist kan manifesteras som tvetydigt bildade könsorgan, som uppvisar de yttre könsorganen hos en manlig men som har de inre könsorganen hos en kvinna. Vuxna män som förvärvar hypogonadism kan också ha en ökad risk för att utveckla benskörhet.

Behandling för en androgenbrist är generellt kausal baserad och inkluderar administrering av testosteron substitutionsterapi (TRT). Användningen av hormonbehandling kan stimulera puberteten hos unga pojkar och vända tecken på hormonbrist hos vuxna män, inklusive återställande libido och öka muskelstyrkan. Män som är infertila på grund av hypogonadism kan genomgå kompletterande behandling för att eventuellt återställa fertiliteten, men effektiviteten av behandlingen kan inte garanteras.

  • Testosteron produktion kan bli nedsatt om problem uppstår med hypofysen eller hypotalamus.
  • Sjunkande nivåer av testosteron hos män kan orsaka låg libido och för tidig utlösning.
  • Testosteron produktion kan bli nedsatt när problem uppstår inom testiklarna.
  • Ett androgenbrist kan leda till problem med gynekomasti.