Vad var det WPA?

May 5

Den Works Progress Administration (WPA) var en New Deal byrå som var utformad för att bekämpa arbetslösheten och samtidigt stimulera ekonomin. Under depressionen år, denna byrå var en av de största arbetsgivarna i USA, och dess arbete kan ses i varje amerikansk stat idag. Liksom alla stora sociala välfärdsprogram, WPA haft sin andel av kritiker och problem, men det var också hyllas som en oerhört bra och produktiv organisation.

Rötterna till WPA kan hittas i Federal Emergency Relief Administration (FERA), en statlig myndighet som inrättades genom Franklin Delano Roosevelt 1932 för att hantera den utbredda arbetslösheten orsakas av depressionen. År 1935 blev FERA upplöstes och ersattes av WPA, som var tänkt att expandera på utbudet av den tidigare byrån. Byrån upphörde 1943, då krigsutbrottet förbättrats kraftigt hälsa den amerikanska ekonomin, vilket gör många av sina program onödiga.

En stor del av WPA budgeten gick in i byggandet av offentliga arbeten och anläggningar som dammar, vägar, medborgerliga byggnader, parker, offentliga bibliotek och avloppssystem. Byrån anlitade arbetslösa att utföra dessa uppgifter och därmed lindra stam av arbetslöshet samtidigt förbättra USA: s offentliga arbeten. Många projekt är fortfarande i drift i dag, som de flesta besökare till platser i nationalparker systemet är medvetna. Vissa av dessa projekt kan inte ha varit absolut nödvändigt, men de var ofta uppskattade när arbetet var färdigt.

Förutom att hitta offentliga arbeten, WPA gav också sysselsättningen för kämpande konstnärer, författare och kompositörer. Den federala Arts Project sponsrat många verk av offentlig konst, inklusive de nu berömda väggmålningar som finns i många platser runt om i USA. Byrån sponsrade även teaterproduktionerna, romaner, och konserter. WPA finansiering hjälpte också till att bevara viktiga historiska dokument, som många amerikaner använder i dag för att spåra släktforskning och att lära sig mer om historien om deras regioner, och många muntliga historier från 1930-talet samlades med hjälp av dessa medel.

Förutom att skapa arbetstillfällen för arbetslösa amerikaner, WPA erbjöd också arbetsträning och utbildning, och dess medel tillhandahålls mat, husrum och andra tjänster som behövs för de fattiga. Somliga kritis agenturen för att spendera statliga pengar på till synes oseriöst projekt, men dessa projekt utan tvekan bidragit mycket till den amerikanska liv, och många amerikaner fortsätter att dra nytta av de initiativ idag.

  • President Franklin Delano Roosevelt initierat flera program, till exempel Works Progress Administration, i ett försök att lindra den stora depressionen.