Vad är Människa-datorinteraktion?

November 28

Datavetenskap är studiet av förvaltning och beräknings information inom datortillämpningar. Typiskt, ett datorprogram innefattar ett användargränssnitt (UI) som hanterar interaktionen mellan datorn och de mänskliga användare. Människa-datorinteraktion (MDI) är studiet av mänsklig interaktion med datorprogram.

Användargränssnittet av program anses frontlinjen i utvecklingen. Denna datavetenskap specialitet kräver mönster som noga överväga mänskliga beteenden och preferenser. Människa-datorinteraktion är den beteendestudie av mänskliga faktorer som bygger på utformningen av ett UI inom ett datorprogram.

En dåligt utformad användargränssnitt kan förstöra upplevelsen av en god program. Effektiv utformning av ett UI måste se bra ut och beter sig på rätt sätt. Människa-datorinteraktion kräver designers att överväga detaljer såsom typsnitt, flöde, manöverplatser och övergripande intuition av ett användargränssnitt.

Den datavetenskap industrin inkluderar specialister inom nätverk, operativsystem, databasadministration, mjukvaruutveckling och användargränssnitt utformning. Inom varje specialitet ingenjörer lära sig knepen. De HCI specialister fokuserar på skärmen design för alla typer av applikationer.

Skärm designers begränsar inte sitt arbete med standarddatorer. Dessa experter bygga även Personal Digital Assistant (PDA) applikationer, videospel och navigationssystem. Människa-datorinteraktion är konsten att bygga någon automatisk anordning med vilken människor kommer att interagera.

Ett bra exempel på effektiv HCI kan ses i de nuvarande flygledningssystem. Användare av avhandlingar system ansvarar för att planerna inte kolliderar med andra planer på himlen. Användaren skärm flygtrafikledningssystemet kommer att ändras i utseende att varna ansvariga att problemen. Vanligtvis kommer färgen på objekt blir ljusare och djärvare som situationen förvärras. Dessutom kan ljudet tillsättas för att uppmärksamma användaren på problemet.

Många moderna bilar inkluderar navigationssystem som också är beroende av god människa-datorinteraktion. En kvalitet design här hjälper förarna att hitta sin plats och vägbeskrivningar lätt. Eftersom föraren närmar sig en förändring i riktning, varnar programmet honom i förväg om en kommande förändring. Dessa omfattar ofta beräkningar och uppvisningar av tid och spänner till destinationen.

Moderna mobiltelefoner inkluderar även människa-datorinteraktion design. Använda telefonen för att hitta kontakter, skicka meddelanden, eller hämta röstmeddelanden kräver en väl utformad användargränssnitt. Vanligtvis använder moderna produkter förväntar sig en anordning för att vara lätt att lära sig.