Vad är Elfin Thyme?

March 15

Elfin timjan är en smygande olika timjan som vanligtvis växer inte mer än 1-2 inches (2,5-5 cm) hög, med små blanka, gröna, doftande blad och små lila eller rosa blommor. Denna anläggning är en tålig, låg-underhåll ört som kan användas som marktäckande, som prydnadsväxt på rockwalls och i stenpartier, och kan även planteras mellan gatstenar eller tegel. Det är resistent mot torka och värme, och klarar gångtrafik räcker väl att planteras som en ersättning för gräsmatta gräs. Den växer bäst i full sol, men kan odlas i skuggiga områden också, även om det inte kommer att sprida så mycket och tenderar att bilda klumpar i stället ground i skuggan. Bladen av elfin timjan är ganska doftande och kan användas som en ört för matlagning, men anläggningen är mer allmänt odlas precis som prydnadsträdgårdsväxt.

Det finns många olika sorter av timjan. Några, som elfin timjan, främst planterade för sitt prydnadsvärde, medan andra sorter, som Thymus vulgaris eller gemensamma timjan, vanligen odlas som örter för matlagning. Timjan är ursprungligen hemma i Europa och Asien, och gemensam timjan växer vilt i många områden runt Medelhavet. Elfin timjan kan faktiskt hänvisa till två mycket liknande typer av timjan, en som går genom det vetenskapliga namnet Thymus serpyllum och en som går genom det vetenskapliga namnet Thymus praecox. De ser liknande och är svåra att skilja från varandra, och har nästan identiska växande vanor och krav.

Det bästa stället att plantera någon form av elfin timjan är väldränerad jord och på en plats där växten blir minst fem soltimmar per dag. Den sprider vanligtvis till en bredd på ca 4-8 inches (10-20 cm), och det rekommenderas att rymden växterna sex inches (18 cm) från varandra. I idealiska odlingsförhållanden, kommer växterna bildar en tät, tjock matta av blad som är både deer- och kanin-resistenta. Elfin timjan är härdiga nog att överleva kalla vintervädret och frost.

Timjan, inklusive elfin timjan, är i allmänhet en lövfällande ört, sprider sina blad på vintern, men i mildare klimat växterna kan hålla sina blad året runt. När etablerade, är elfin timjan en låg-underhåll växt som inte kräver gödsel eller frekvent vattning, och kommer att frodas i varma, torra förhållanden. Av denna anledning är det ofta gynnas i xeriscaping, en form av landskapsarkitektur eller trädgårds som använder någon bevattning.