Vilka är de vanligaste orsakerna till halsbränna och uppblåsthet?

August 22

Det finns många potentiella orsaker till halsbränna och uppblåsthet, från gastrointestinala störningar till normala matsmältningsprocess som sker på en daglig basis. I de flesta fall är dessa symtom inte anledning till oro. Vanliga orsaker till halsbränna inkluderar inflammation i magen eller en mage som är för full, äta mat som slappnar av esofagus muskler, eller graviditet. Väderspänning orsakas ofta av att äta för fort, intestinal gas, eller svår förstoppning. Båda tillstånden kan vara närvarande separat eller tillsammans, i synnerhet i de med kroniska sjukdomar som colon irritabile.

Halsbränna och uppblåsthet i allmänhet orsakas av olika fenomen som uppstår vid normal matsmältning, men de hänger ihop på många förhållanden. Långsammare matsmältning, till exempel, har flera potentiella orsaker och kan resultera i både symptom. Graviditet, vilket sätter extra press på alla områden i buken, är också en av de vanligaste orsakerna till halsbränna och uppblåsthet.

Generellt sker halsbränna när för mycket magsyra trycks in i matstrupen. Detta kan resultera när magen blir för full eller när fel mat intas, vilket resulterar i avslappnad eller försvagade sfinktermuskler. Väderspänning orsakas oftast av gas i mag-tarmkanalen, antingen genom bakterier bryter ner delvis smälta maten eller genom att svälja för mycket luft under äta.

En av de vanligaste orsakerna till halsbränna och uppblåsthet äter fel mat eller äter för mycket mat. Detta kan inte bara leda till långsammare matsmältning, vilket är en primär orsak till ökad magsyra att tryckas in i bröstet och halsen, men det orsakar också mer gas som skall produceras under matsmältningsprocessen. Både halsbränna och uppblåsthet kan vara resultatet.

Graviditet är också en av de vanligaste orsakerna till halsbränna och uppblåsthet. Dessa symtom är vanligast under den sista trimestern när det växande barnet växer i alla riktningar. Detta leder till påtryckningar på magen, vilket resulterar i fördrivna syra och livsmedel som rötas långsammare. Symptomen avtar vanligtvis när kvinnan föder.

Det finns också mer allvarliga orsaker till halsbränna och uppblåsthet, inklusive ett tarmvred eller inflammatorisk sjukdom. Dessa bör diagnostiseras av en läkare, eftersom de kan orsaka allvarliga komplikationer om de lämnas obehandlade. Irritable bowel syndrome är en annan kronisk sjukdom som ofta åtföljs av halsbränna och uppblåsthet. Det är i allmänhet inte allvarliga, men kan orsaka svår smärta och obehag.

Över disk behandlingar finns för både halsbränna och uppblåsthet. De är mest effektiva om de bakomliggande orsaken till dessa förhållanden är enkel. Om antingen symtom kvarstår i mer än en vecka eller två, är ett besök på en läkare rekommenderat.

  • Äta fel mat ofta orsakar halsbränna.
  • Dricksvatten kan hjälpa till med halsbränna och uppblåsthet.
  • Dricka en blandning av bakpulver och vatten kan hjälpa till med halsbränna och uppblåsthet.
  • Kryddstark mat är en vanlig orsak till halsbränna.
  • Irritable bowel syndrome kan orsaka halsbränna och uppblåsthet.