Hur man läser jobb sökandes Kortfattad

October 3

Utifrån resuméer ensam, skulle du tror alla kandidater för ditt företag är sådana enastående utsikter som du kan hyra dem sight unseen. Den som gör någon forskning alls in i hur man söker ett jobb vet hur man skriver ett cv som sätter honom i bästa dager. Och de som inte vet hur man skriver ett bra cv kan nu anställa folk som vet.

Varför då ta resuméer på allvar? Eftersom resuméer, oavsett hur perfekt eller ofullständig de är, kan fortfarande avslöja en mängd information om kandidaten - efter att du knäcka koden.

Resumé Basics

Här är vad du vet säkert redan: I grund och botten, arbetssökande lämna endast två typer av cv: kronologisk och funktionell.

Förr i tiden, kandidater försöker dölja något, såsom luckor i deras arbete historia, ofta skrev funktionella resuméer. Men eftersom en väl avrundad bakgrund (tillsammans med sin specialitet område) kan bevisa en tillgång, den funktionella cv är nu mer accepterad. Inte automatiskt bli misstänksam om någon typ av meritförteckning.

Vissa sökande använder en kombination av de två formaten, presentera en kapsel av vad de tror är deras viktigaste kvalifikationer och prestationer, tillsammans med en kronologisk arbete historia.

Innan dykning i den högen av cv, överväga följande synpunkter:

 • Inget jobb sökande i hennes sinnens kommer att sätta nedsättande eller smickrande information på sitt eget cv.
 • Många resuméer är professionellt förberedd, som syftar till att skapa ett vinnande, men inte nödvändigtvis korrekt, intryck.
 • Resumé utvärdering är jobbigt, oavsett vad. Du kan behöva sålla bland de stack flera gånger. Har gott om aspirin, kaffe, eller te hands.
 • Om du inte gör något cv utvärdering alls (eller delegera den till fel person), kommer du antagligen att missa att oslipad diamant - det idealiska medarbetare som tyvärr har dåliga RESUME-utarbetandet färdigheter.

Hur man läser mellan raderna i en resumé

Nu när fler och fler människor använder utomstående specialister eller program för att förbereda sina meritförteckningar, få en korrekt bild av en kandidat styrkor helt enkelt genom att läsa hans cv är svårare än någonsin. Trots detta, här är några av de återuppta egenskaper som generellt (men inte alltid) beskriver en kandidat värd att intervjua:

 • Massor av information: Även sökande generellt rekommenderas att undvika mångordighet, desto mer detaljerad är de i sina beskrivningar av vad de gjorde och åstadkommit i tidigare arbeten, desto mer tillförlitlig (som regel) informationen är.
 • En historia av stabilitet och framsteg: Sökandens arbete historia bör visa en stadig progression i större ansvar och mer viktiga positioner. Men gå inte med titlar enbart; titta på vad kandidaten faktiskt gjorde och vilka färdigheter som hon förvärvat. Bedöm hur viktigt arbetet var att företaget inblandade.

  Generellt också, bör du vara försiktig med kandidater som har studsat från ett företag till nästa (även om detta är mycket vanligare i dag än vad den brukade vara, och det kan mycket väl vara en dom samtal från din sida beroende på gemensamma metoder inom just din bransch). Igen, dock bör du vara öppen för möjligheten att hon hade goda skäl för hennes karriär flyttar.
 • En stark, välskriven följebrev: Vissa sökande inte skicka personliga brev med sina meritförteckningar, förutsatt att de har gjorts obsolet genom online-teknik. En smart arbetssökande (med andra ord, någon du kanske vill ha på ditt lag) kommer fortfarande lyckas förbereda och skicka den moderna motsvarigheten till ett personligt brev, kanske i kroppen av ett e-postmeddelande.

  Nästan åtta av tio företagsledare intervjuades för en 2012 Robert Half undersökning visade att det är vanligt att få följebrev även när sökande lämnar resuméer elektroniskt. Någon som tar tid och kraft att göra detta visar ett uppriktigt intresse för ditt företag.