Vad är gasskärning?

October 13

Syre skärning är det praxis att införa syre för att öka uppvärmningstemperaturen av en skär gas, såsom acetylen. Genom att införa syre i lågan via skär brännarhuvudet värmen ökas och operatören kan finjustera skär flamman för att åstadkomma en önskad effekt. Gasskärning använder också den komprimerade syret att blåsa likvide metallen ur vägen för snittet.

Acetylen gasskärning och svetsning är en populär metod för att reparera och skapa metallstrukturer där det inte finns någon ström tillgänglig. Bruket av gasskärning, eller syre-acetylen som det ofta kallas, gör skär genom tjockt stål en lätt uppgift på nästan alla arbetsplatsen. De flesta byggarbetsplatser runt om i världen har minst en acetylensyrgasskärsystem på webbplatsen.

Tillsatsen av syre till någon flamma låter lågan att brinna hetare. Ungefär som blåser på en lägereld för att få den materiella brinnande, införa syre till alla bränslegasen ökar temperaturen att det brinner på. Ofta är propan används i en skärbrännare i stället för den dyrare acetylen. Detta beror delvis på syret förmåga att skapa ett varmare flamma med propan gör det möjligt att skära genom metall.

Syrgasskärning sparar också gas. Den mängd gas som används för att skapa en skärlåga är mindre än halva den mängd syre som används. Acetylen används bara för att bygga en bas brand på brännarhuvudet, och syret används för att justera nivån på värme vid lågan spetsen. Flamman justeras från en tråkig orange till en ljus blå genom att tillsätta syre i gasblandningen. Vid användning av systemet till gas svets, syret tillsätts tills en lång flamma blir en kort, koncentrerad eld.

Vid justering av syre skärbrännare syret justeras på två sätt. Gasen antändes och justeras tills det inte finns någon svart rök stiger från flamman. Syret tillsätts sedan till lågan tills lågan brinner klarblå, vilket innebär att temperaturen är som hetast. Slutligen gasskärning ventilen justeras tills lågan blir en kort, ljust blå färg och flamman ändras inte mycket när spaken syre trycks. Detta skapar ett högt blåsljud som rengör skär väg någon resterande smält metall.

  • En svetsmask skyddar svetsarens ögon och ansikte under skärning.