Vilka är de olika typerna av spårämnen?

March 13

De olika typerna av spårmineraler innefattar järn, molybden, krom, jod och zink. Andra spårämnen är fluor, kisel, selen, mangan och vanadin. Koppar, nickel, kobolt och tenn komplettera listan över spårämnen, som också kallas spårämnen och mikromineraler eftersom kroppen behöver dem i mycket små eller spårmängder. Så många som 60 mineraler har identifierats i kroppen, bara de på ovan nämnda lista med element anses nödvändig för att upprätthålla livet, normal tillväxt, reproduktion och regleringen av de processer i kroppen.

Järn är nödvändigt för bildandet av blodkroppar och förmodligen är spår mineral om som de flesta människor har mest kunskap eftersom järnbrist är generellt mer utbredd än en brist av de andra spårelement. Molybden är en komponent av viktiga enzymer. Krom är nödvändigt för maximalt utnyttjande av glukos och för syntesen av kolesterol och fettsyror.

Jod spelar en viktig roll i normal sköldkörtelfunktion. Zink måste vara närvarande för god tillväxt, verkar sårläkning transport av koldioxid och maximalt utnyttjande av vitamin A. Fluor att vara avgörande för att förebygga tandproblem såsom håligheter genom att hjälpa till att upprätthålla starka ben och tänder.

Kisel, som fluor, behövs också av kroppen för att bilda friska tänder och ben och stimulera tillväxt och återväxt av bindväv. De flesta människor anser kalcium, vilket inte är en av de spårämnen, för att vara den viktigaste näringsämne för starka tänder och ben, men kisel är direkt involverade i kroppens förmåga att härda dessa strukturer. Selen hjälper kroppen att skydda sig mot strålning, cancer och en rad andra sjukdomar, eftersom det stärker immunförsvaret. Mangan behövs för upprätthållande av friska reproduktionsfunktioner samt tillväxt och reparation av ben och bindväv.

Även anemi som orsakas av en brist på järn är vanligare än anemi som orsakas av en brist i koppar, en kopparbrist bör inte automatiskt avfärdas när inträffar. En av rollerna av koppar i kroppen är att hjälpa till att kontrollera frisättningen och lagring av järn för att bilda hemoglobin. Kobolt krävs för att bilda vitamin B12, och vanadin, nickel och tenn är väsentliga för normal tillväxt. Deras exakta roll i näringsbehov av kroppen är dock okänd. Spårämnen säljs som kosttillskott i de flesta hälsokostbutiker och kan vara i form av tabletter eller kapslar eller kan säljas som kolloidalt spårämnen.

Det är oftast inte en bra idé att ta spårämnen eftersom, förutom järn, är sällsynt brist på dem, och även när det finns en brist, problemet oftast kan botas genom att äta mat med högt dessa näringsämnen. Till exempel, kelp och svarta bandet melass är utmärkta helt naturliga källor av macro samt spårämnen, speciellt järn. Graviditet, vissa kirurgiska ingrepp, tunga menstruation och alla andra fall där det finns en betydande förlust av blod kan skapa behovet av att vara oroliga tillfälligt om nivåerna av spårämnen i kroppen.

  • Spårämnen säljs som kosttillskott i de flesta hälsokostbutiker.
  • Jod är ett spår mineral viktigt för sköldkörtelns funktion.