Vad är en Impact Socket?

July 20

En stöt uttaget är ett verktyg som kan användas för att lossa eller dra åt ett fästelement. Syftet med slaghylsor är att motstå den kraft som appliceras av slagverktyg, vilket kan orsaka standard uttag splittras. För att uppnå detta syfte, en effekt uttag normalt kommer att göras av ett relativt mjukt stål och har en svart oxid eller plastbeläggning i stället för en kromfinish. Detta kan låta krafthylsor som ska användas tillsammans med antingen handen spärr eller slagverktyg, även om många människor äger uppsättningar av båda och använda varje typ endast för avsett ändamål.

Sockets är utbytbara verktyg som kan tillåta en enda nyckel, förarpåverkan eller breaker bar att arbeta med ett stort antal fäststorlekar. Nycklar med en enda kvinnlig socket har funnits i hundratals år, men det första verktyget som tillät flera uttag som skall knytas till en enda förare uppfanns 1863. Effekten socket kom senare, med införandet av elektriska och pneumatiska kraftverktyg.

Det finns två huvudsakliga skillnader mellan standard- och krafthylsor, som är utformade för att erbjuda förbättrad säkerhet vid användning. Den första är det material från vilket hylsorna är konstruerade. De flesta standard uttag är av stål som är mycket stark och motstår deformation under användning. Denna typ av stål är också mycket skör, så när det går sönder, det tenderar att splittras. För att undvika eventuella skador från flygande skärvor, krafthylsor brukar vara gjorda av mjukare stål som kommer att spricka eller deformeras snarare än att bryta isär.

Den andra stora skillnaden mellan en vanlig sockel och en effekt uttag är i mål. För att minska risken för rost och skapa en visuellt tilltalande yta, många uttag pläterade med krom. När in till slagkrafter, kan detta krom chip och flyga iväg. Dessa skärvor av bordläggningen material är mindre benägna att orsaka skada än trasiga uttag bitar, men rost kan ställa in efter bordläggning är borta. Krafthylsor får samma typ av rostskydd från beläggningar av ämnen såsom svart oxid eller plast, som är mindre benägna att splitter och chip än krom.

Många verktyg är särskilt utformade för att användas med krafthylsor. Både elektriska och pneumatiska versioner av mutterdragare och luftvapen kan ge tillräckligt vridmoment som en effekt uttag bör användas med dem för att undvika potentiell skada. Krafthylsor även kan användas med manuella verktyg samt, såsom spärr och barer brytare. Om det finns någon oro att nivån på vridmoment tillämpas kan bryta uttaget, kan det vara säkrare att använda en inverkan uttag än att använda en vanlig man.