Vad är en dynamisk Verb?

May 24

En dynamisk verb, som också kan kallas en finitive verb eller handling verb är ett verb som beskriver några progressiva åtgärder. Dynamiska verb kan användas för att beskriva en handling som har en varaktighet och en slutpunkt, som i meningen, "Vi ska på bio ikväll." En dynamisk verb är motsatsen till en Statiskt verb, som uttrycker ett tillstånd eller egendom det är sannolikt inte att förändras. Verb som är dynamiska kan användas för att beskriva åtgärder som antingen fysiskt eller psykiskt, så, "Hon matlagning middag ikväll," och "Hon funderar på vad man ska laga till middag," är båda exempel på dynamiska verb. Processer, som en isbit smälter, kan också beskrivas med hjälp av dynamiska verb.

Dynamiska verb är verb som beskriver en viss handling, process, händer, eller händelse. Dynamiska verb kallas också finitive verb och handlingsverb. Meningen, "Hon sjunger," innehåller en dynamisk verb. En dynamisk verb har en varaktighet, vilket innebär att åtgärden kommer att starta och så småningom sluta, även om slutpunkten inte kan definieras. Även talan i en åtgärd verb kan eller inte kan ha inträffat ännu. I meningen "Hon är shopping" åtgärden sker i nuet, medan åtgärden i meningen, "Jag ska shoppa i morgon," har inte skett ännu.

En dynamisk verb är raka motsatsen till en Statiskt verb. En Statiskt verb uttrycker en stat, tillstånd, egendom, eller uppfattning som är statisk och sannolikt inte att förändras. I meningen "Jag hatar broccoli," verbet är Stativ. Talarens motvilja mot en viss är ett faktum. Den har ingen varaktighet eftersom det är osannolikt att ändra. Om, å andra sidan, sade talaren, "Jag ska äta broccoli till middag, även om jag inte riktigt gillar det," verbet är dynamisk. "Jag hör musik" innehåller en Statiskt verb, medan "Jag lyssnar på musik," innehåller ett verb som är dynamisk.

Det finns flera sätt att använda dynamiska verb. Mest uppenbart, kan handlingsverb användas för att beskriva eller uttrycka en aktivitet, liksom, "Barnen lekte i parken hela dagen." Verb som är dynamiska inte bara gälla fysiska handlingar utan till mentala åtgärder samt, som i meningar, "har hon dagdrömmer," och "Jag tänker på vad jag har att göra i morgon." En process kan också beskrivas med hjälp av en dynamisk, eller finitive, verb som i en mening som "Biffar på grillen är bränning "eller" Tyget på den soffa bleknar. "