Vilka är Origins of Shakespeares "Cymbeline"?

September 16

Shakespeares Cymbeline är en av hans senaste pjäser. Uppbyggd kring berättelsen om kung Cymbeline kamp mot romarna och hans dotter Imogen kärlek till den heroiska Posthumus Leonatus, är pjäsen en komplicerad berättelse om svek och felaktig identitet. Shakespeare härstammar berättelsen om Cymbeline från historiska texter som Holinshed s krönikor och Geoffrey av Monmouth s historia Kings of Britain. Andra inslag i pjäsen ursprung med Decameron, italiensk författare Giovanni Boccaccio.

Cunobelinus, en historisk brittisk kung som härskade i det som idag sydöstra England i slutet av första århundradet f.Kr. och början första århundradet e.Kr., är den ursprungliga inspirationen till karaktären av Cymbeline. Även om en kraftfull härskare, var han långt ifrån kungen av alla Storbritannien. Hans styre är känd från verk av romerska historiker, samt från arkeologiska bevis.

Shakespeares version av karaktären bygger på arbetet i 12-talshistorikern Geoffrey av Monmouth. Monmouth s historia Kings of Britain skildrar Cymbeline som en stor kung och krigare, en ledare som var både på vänskaplig fot med Rom och kan motstå romerska aggression när det behövs. Konungens två söner, Guiderius och Arviragus, visas också i Monmouth berättelse.

Konflikten mellan britter och romare är bara en del av handlingen i Shakespeares pjäs. Mycket av handlingen kretsar kring förhållandet mellan Cymbeline dotter Imogen och hennes älskare Posthumus Leonatus. Paret är motståndare av drottningen, hennes dåraktig son Cloten och försåt Iachimo, som övertalar Leonatus att Imogen har varit otrogen mot honom, vilket leder honom att fly domstolen och hennes förfölja honom i förklädnad.

Iachimo lyckas lura Leonatus genom att upptäcka att Imogen har en mullvad, ett faktum som han bara kunde lära genom att se henne naken. Leonatus kommer till slutsatsen att Iachimo och Imogen varit älskare, men faktum är att skurken har upptäckt detta genom att dölja sig i en koffert i Imogen kammare och nya medan hon sover. Denna scen är starkt inspirerad av en liknande incident i Decameron, en 14: e-talet italiensk arbete av Boccaccio.

Strukturen för Cymbeline är mycket komplex, med flera olika tomter som rör förklädnad och felaktig identitet. Det omfattar också inslag ovanliga i Shakespeares verk, bland annat en drömsekvens där guden Jupiter går ned till jorden rider en örn. Många forskare har föreslagit att Shakespeare experimenterade med nya element som blir allt vanligare i Jacobean dramat. Detta experiment var att bära frukt i hans nästa och sista pjäser, Vintersaga och Stormen.

  • Shakespeare vände ofta välkända historiska konton till manus som ska användas på scen.
  • Shakespeare fick sin inspiration till "Cymbeline" från historiska dokument.