Vad är danska Teak Möbler?

September 7

Danska teak möbler är en bred kategori av möbler - typiskt bord och stolar - som är gjord av teak och omfamnar grundläggande danska designelement. I mitten av 20-talet, blev teak möbler ett populärt fixtur i hem över hela Danmark. Teak trä är anmärkningsvärt hållbart, men priset har gått upp som världens teak leveranser krymper. Många samlare eftertrakta mitten av århundradet dansk teak möbler för sin stil och historia, samt dess livslängd. Danska designers i nutid producerar ofta mönster som efterliknar stilen av traditionell teak möbler, även om de ofta använder en billigare trä.

Teak trä är inhemska till Indonesien och det tropiska klimatet i sydöstra Asien. Danska bosättare försökte kolonisera Indonesien på 1800-talet, och även om det växte förtjust i teak och dess egenskaper. Det blev vanligt att lämna koloni hus i teak, samt att leverera stora mängder av teak hem till Danmark.

Populariteten av danska möbler i teak inte fånga på i Danmark under nästan ett århundrade. Det var inte förrän strax efter andra världskriget att danska designers började marknadsföra teak möbler till allmänheten. Danska teak möbler från denna period definieras av sin enkelhet, dess mjuka linjer, och dess låga profil.

Eftersom teak är särskilt hållbart, mycket av möbler produceras i efterkrigstiden fortfarande existerar i utmärkt skick i dag. Det är ofta säljs i möbelbutiker runt om i världen som "dansk moderna möbler," och ofta fortfarande ser helt nya. Samlare och antikhandlare säljer även teak moderna möbler, och kan hämta ganska höga priser för välbevarade eller restaurerade stycken.

Inte mycket har förändrats om dansk möbeldesign under åren. De flesta möbler produceras i dansk stil idag behåller enkla, linjära utseendet på efterkrigs bitar. Detta förskott möjligheterna att sälja modern dansk möbler och har också påverkat stilen på stora delar av ny dansk eller dansk stil möbler produceras.

Några nya möbler är, som det gamla, gjord av teak. För ett otränat öga, kan helt nya danska möbler i teak vara nästan omöjlig att skilja från antika danska möbler i teak. På grund av det ökade priset på teak timmer, kan nya bitar vara ganska dyrt, dock. Fast en gång rikligt, teakskogarna i södra Asien har på många ställen blivit snattat, dåligt odlad, eller skära ner för jordbruksgrödor eller andra satsningar. Vissa teak gårdar kvarstår, men den lägre utbudet innebär att efterfrågan - och priset med det - är mycket högre.

Många designers som wan fånga utseendet på danska teakmöbler är gripa andra träslag, såsom ek eller rosenträ. Dessa skogar, antingen ensamma eller i kombination med utvalda teak paneler, låna känslan av teak utan kostnaden. När byggt i modern stil, kommer även faux-möbler i teak matcha autentiska bitar, och kan göra det möjligt för inredare för att skapa ett exklusivt, modernt utseende utan prislapp.

  • I mitten av 20-talet, blev teak möbler ett populärt fixtur i hem över hela Danmark.