Vad är Jazz Trumpet?

September 4

Jazz trumpet är trumpetmusik spelas i en jazzstil. Detta ofta, men inte alltid, gör att musiken har en avslappnad rytmisk känsla, med åttondelar låter mer som en fjärdedel och åttondelsnot grupperade som en triplett. Komplexitet av melodier och harmonier är ett vanligt inslag, liksom, med många jazztrumpet arbeten som kräver otrolig virtuositet. Jazz trumpet är mycket löst definierat, men eftersom så många olika genrer av jazz existerar. Det kan innebära allt från storband swing på 1930-talet och 1940-talet till modern improvisation.

Denna genre av trumpet musik kan separeras grovt i två kategorier: solospel och ensemblespel. Solo spelar betyder helt enkelt jazztrumpetaren är med, inte nödvändigtvis att ingen annan utför med honom. Ensemblespel innebär att jazztrumpetaren spelar som en del av en grupp, ofta med andra jazz trumpetare i en jazzensemble med trumpeter, saxofoner, tromboner och liknande instrument.

Ensemble jazz trumpet är mest populär för speciella evenemang. Exempel är bröllop och insamlingar. Denna typ av jazz trumpet tar vanligtvis melodin för gruppen, med de topprankade artister ibland fördubbling melodin mycket kort upp oktaven för specialeffekt och hög effekt. Solo jazz trumpet är utrustad med mer regelbundenhet i klubbar och på inspelningar. Ofta finns det en viss överlappning, men till exempel om en jazzensemble utför ett arbete som belyser huvud trumpetare.

Oavsett om en jazztrumpetspelare presterar i en ensemble eller grupp, är han förväntas förstå grundläggande jazz musikteori. Till exempel måste han förstå hur man formulera sin improvisation utifrån ackordföljderna som finns i musiken, vilket kräver förmåga att använda grundläggande tonala analys. Han också förväntas kunna ha full uttrycksfull kontroll över sitt instrument, att kunna producera allt från en kvav, mjuk jazz ballad i det låga registret till kraftfulla blaster och tekniska passager. Detta gör att jazztrumpetaren att utföra i flera jazz stilar och därefter för att få fler spelningar eller prestanda. Att förstå detta, har vissa jazz trumpetare blivit känd för briljera i ett visst område, till exempel möjligheten att spela i det övre registret med anläggningen.

På grund av den mängd musikteori kunskap, teknisk kompetens och naturlig uttrycksfullhet jazz trumpet kräver, många jazz trumpetare studie i åratal för att bli verkligt skicklig och göra sig ett namn. Ofta spelare får sin första smak av jazz från inspelningar eller samhällsgrupper som tonåringar, ibland upptäcka trumpet och deras talang för det "av misstag." Senare formaliserad musikträning, antingen från en privatlärare eller akademisk institution, blir alltmer nödvändigt, även om några av de största tidiga jazz trumpetare var i första hand självlärd.

Några av de tidiga jazz trumpetare som är mest känd inkluderar Louis Armstrong, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Maynard Ferguson, Joe "King" Oliver och Roy "Little Jazz" Eldridge. Dessa trumpetare var till att utveckla jazztrumpet och utvidga gränserna för vad som var acceptabelt i jazzmusik. Andra spelare av renommé inkluderar Wynton Marsalis, Arturo Sandoval, Freddie Hubbard, Tom Harrell och Jon Faddis.