Vad är en toften?

February 17

En toften är en balk som löper i sidled över strukturen hos en båt. I vissa fartyg kan roddare sitta på en toft medan rodd. Thwarts är en del av ett komplicerat system av inramning som bidrar till att ge fartyg styrka och styvhet.

I traditionell träbåt byggnad, skalet av båten består av långa plankor som kallas stråk. De bandformiga organen är fästa till kölen, som utgör den centrala linjen eller ryggrad av båten, och till relingen, som är den övre kanten av skalet. Komplex arrangemang av timmer stöder denna skalet och gör det håller sin form. Thwarts är en del av denna inramning; stöder kallas toften uppror stödja dem underifrån, medan böjda rördelar kallade "thward knän," fäst relingen, hålla dem på plats ovanifrån.

Antalet tofter i en båt beror på dess storlek. Många små båtar har bara en enda toften, medan längre fartyg kommer att ha flera. En 20-fots (drygt sex meter) kärl, till exempel, kan ha fyra eller vie tofter.

Moderna uppblåsbara båtar kan också ha tofter. Vanligtvis är dessa löstagbara strukturer som är vikta och stuvade separat när båten är tömd. När båten är i bruk, passar ägaren toften i plastfickor i sidorna. Dessa tillfälliga tofter både lägga till fartygets styvhet och fungera som sittplatser, precis som de gör i en vanlig båt.

Även om termen "omintetgöra" oftast hänvisar till dessa strukturella stöd, är några andra strålar ombord en båt också kallas ibland tofter om de kör i sidled över fartyget. Till exempel är staget som håller en styr åra på plats på en kanot även kallad en toften, även om det inte ligger kvar i samma position som de sanna tofter. Likaså när ett segel sätts till ett litet kärl, masten är ibland stöds på plats av en tvärbalk som också är känd som en toften.

Eftersom tofter springa från sida till sida över linjen av båten, kom deras position för att representera den riktningen. Allt som går från sida till sida över en båt eller fartyg sägs vara "athwart" den. Denna position kallas "tvärskepps." Detta uttryck trädde användning inom andra områden i marin liv också. Till exempel var en officer i 18th eller 19th-talets brittiska flottan som bar sin hatt med spetsen framåt sägs vara att bära det "framåt och bakåt", medan en som bar den med pekar på sidorna var klädd det "tvärskepps."

  • Paddlare brukar sitta på en toft när du reser med kanot.