Finns det ett samband mellan kreatin och håravfall?

May 4

Kreatin och håravfall är definitivt relaterade. Bodybuilders och seriösa idrottare som använder kreatin som ett komplement kan förvänta sig att uppleva denna biverkning. Använda kreatin orsakar regelbundet dihydrotestosteron (DHT) i kroppen att öka. Förhöjd nivåer av denna naturligt förekommande hormon leda till förändringar i hårväxtcykeln och tillståndet för de folliklar, som antingen stör normala tillväxtmönster eller storleken i hårsäckarna själva.

Musklerna i kroppen naturligt innehåller en viss nivå av kreatin. De livsmedel som en person äter omvandlas till kreatin genom levern och njurarna. Kreatintransporten består av tre aminosyror, kända som arginin, glycin och metionin. Kreatin används som bränsle av kroppen när den har utarmat den energi den får från den mat som konsumeras av en person. Bodybuilders och andra som vill öka sin muskelmassa kan inta kreatin för att hjälpa dem att få den näring de behöver för att nå detta mål, och de bör vara medvetna om sambandet mellan kreatin och håravfall.

Problemet med högre nivåer av kreatin i kroppen är att den medför förändringar i hårsäckarna. Att ha en sund hår, måste hårbotten kunna ge näring till hårsäckarna. Sambandet mellan håravfall och kreatin innebär att högre än vanliga nivåer av DHT orsakar hårsäckarna att krympa i storlek. Som ett resultat, doesnâ håret € t få vitaminer, mineraler och proteiner som behövs för ett friskt utseende. Håret kan växa långsammare än vanligt på grund av denna brist på näringsämnen eller det kan bli spröda och går lätt sönder.

Kreatin och håravfall är också anslutna på ett annat sätt. När DHT nivåerna är högre än vanligt, kan de orsaka hårsäckarna att bli smalare med tiden. Smala folliklar begränsar näringsämnen som når hårstrået, vilket så småningom leder till att falla ut. Ökade DHT-nivåerna leder också till en uppbyggnad av ett vaxliknande material vid basen av hårstrået, som lockar smuts och leder till blockering av hårsäckarna. Denna vaxliknande material leder till skallighet hos män och kvinnor.

Förhållandet mellan kreatin och håravfall är välkänd bland idrottare. Vissa studier har noterat att denna bieffekt av användnings kreatin kan börja presentera efter att ha använt det i ungefär en vecka. Alla som är intresserade av att använda denna produkt bör noga väga fördelarna mot de olägenheter och förändras i utseende som håravfall kommer att producera innan man beslutar att använda det här tillägget.

  • Högre nivåer av kreatin i kroppen orsakar förändringar i hårsäckarna, som kan orsaka håravfall.
  • Människor som kompletterar med kreatin löper en högre risk för håravfall.