Vad är en Hula-Hoop?

June 10

Hula-Hoop är ett varumärke leksak av California-baserade Wham-O företags även skaparna av Frisbee, Superball, Hacky Sack och Slip 'N Slide - som introducerade Hula-Hoop till marknaden 1958 . Den Hula-Hoop utvecklades av Wham-O grundare, Arthur "Spud" Melin och Richard Knerr bygger på ett koncept från Australien.

Användningen av fälgar som leksaker och träningsutrustning går tillbaka mycket långt i många kulturer. Hoops rullades och användes för andra spel, men flera kulturer används speciellt dem för att svänga runt kroppen - antingen i midjan eller någon annanstans. Detta gjordes till exempel av Lakota indianer i Nordamerika.

Det berättas att på 1950-talet, var en lärare i Sydney med hjälp av en bambukorg med sina elever i en idrott klass, lär dem att rulla tunnband runt midjan av svajande rytmiskt. Bambu hoops var de första att tillverkas, och en leksakstillverkaren som heter Alex Tolmer undersökt möjligheten att massproduktion.

Tolmer utvecklat en båge av polyeten. Det var lättare än bambu hoops och billigare också. Tolmer sällskap, Toltoys, sålde 400.000 av bågarna 1957. Toltoys och Wham-O hade ett förhållande, och Melin och Knerr var intresserade av att vidareutveckla bågen. En del slogs, och Wham-O varumärkes namnet Hula-Hoop.

Efter några designändringar, började Melin och Knerr föra deras Hula-Hoop för allmänheten 1958, bara ett år efter lanseringen av den populära Frisbee. De gjorde lekplats kampanjer, och annonseras på nationell tv. Den Hula-Hoop blev en sådan modefluga som de sålde 25 miljoner av produkten i bara fyra månader. Konkurrenter, ser hur förblindad människor var, snabbt kom med liknande produkter.

På sextiotalet, efter ett abrupt nedgång i försäljningen, Wham-O lagt kullager inuti varje Hula-Hoop att skapa ett ljud när de snurrar. Andra innovationer inkluderar fällbara Hula-Hoops, och olika dimensioner för att passa personer med olika midja storlekar.