Vad är en Zedonk?

October 14

En zedonk är ett djur i hästen familjen som är en korsning mellan en zebra och en åsna. Det finns nästan ett dussin andra hybrid namn som används för att beskriva denna hybrid djur inklusive zonkey, zebrass, zebrula, zebrinny, zebronkey, zebonkey och zebadonk. Det finns också vissa variationer i stavningen av zedonk, ett annat alternativ är Zonkey. På ett sätt, zedonks är väldigt likt mulor; de kan inte reproducera. För att en zedonk att födas, måste en kvinnlig åsna parar sig med en manlig zebra.

Den zedonk är en mycket sällsynt djur. Det är så sällsynt, faktiskt, att de flesta människor bara någonsin kommer att se dem i fotografier, dokumentärer och nyheter klipp. De är ibland hittas i djurparker, där de ibland föds. I vissa av dessa rapporterade fall djurskötare var inte medvetna om att åsnan och zebra ens hade parat. Dessa fall har gjort för mycket oväntade och spännande födslar, särskilt vid den tidpunkt då de randiga ben dök upp.

Det har också funnits en del mindre oavsiktliga fall där zebror och åsnor har avsikt uppfödda av djurparker för att födelse zedonk föl. Förutom att vara finns i vissa djurparker, kan zedonks också hittas i naturen. Djuren verkar ibland i områden där åsnor och zebror lever i samma eller angränsande områden.

Det finns en viss variation i de märkningar som finns på ett zedonk, men det är vanligt för djuren att få en brun eller buff-färgad kropp med ben som är randiga med svart och vitt. Det finns några fall där kroppen av en zedonk är ganska mörk, även nära till svart i färgen. Det finns också färgvariationer där randmönster av zebra är svag eller tystas i kroppen av zedonk.

Termen "Zebroid" används för att definiera ett fåtal typer av djur som är zebra hybrider. I nära relation till zedonk är zorse och Zony. En zorse är produkten av en zebra och en häst koppling. En Zony är produkten av en zebra och en ponny koppling. Dessa djur bär vissa likheter med en zedonk såsom partiell eller dämpad färgning av en zebra. Precis som med zedonks, dessa djur har också särskilda krav när det kommer till deras härstamning i termer av vilken förälder är zebra och som förälder är den andra medlemmen av hästen familjen.