Vad är en Dornavstånd?

October 8

Termen backset används för att beskriva läget för ett lås i förhållande till kanten av en dörr. Denna dimension används för alla typer av låsanordningar, inklusive cylindriska och instickslås samt deadbolts och hantera uppsättningar. Medan vissa lås platser är ganska standard, kan de variera beroende på hårdvarudesign, tillverkare och region.

Den backset av ett dörrlås representerar avståndet mellan centrumlinjen för en låsenhet och kanten av dörren. Eftersom de flesta lås är installerade genom cirkulära hål borrade i dörren, kan centrumlinjen för borrhålet användas som en referenspunkt vid mätning av backset. Denna mätning bör aldrig tas från kanten av låset, och bör alltid tas från mitten av handtaget eller lockset.

Lock backset är en viktig bit av information för villaägare som vill beställa nya dörrar och lås. Dörrtillverkare behöver denna mätning så de kan korrekt borra hål i dörren för att rymma låsen. De flesta lås är gjorda för att arbeta med endast en Dornavstånd dimension. Om låset mått inte matchar de som behövs för dörren, kommer bulten antingen förlänga för långt förbi kanten på dörren eller förlänger inte tillräckligt långt. I båda dessa scenarier kommer dörren inte låsa ordentligt.

I USA och Kanada är två standarddimensioner som används. De flesta kommersiella dörrar har en backset på 2-3 / 4 inches (69,8 mm) medan bostäder dörrar mäter 2-3 / 8 inches (60,3 mm). I Storbritannien och stora delar av Europa, kan dessa dimensioner variera från 25 till 60 mm, och många medaljong rattarna är placerad i mitten av dörren, vilket skapar en mycket stor backset. Många aluminiumdörrar är kända för sina smala sidostycken, som kan vara så liten som 1 tum (25 mm). Eftersom stättan på dessa dörrar är så smal, har de också en relativt liten backset, ofta mätt i millimeter, eftersom det är så liten.

Vissa moderna lås har en utbytbar backset. Dessa lås har en omkopplare eller justering av något slag som kan förkorta eller förlänga bulten för att passa olika storlekar av dörrar. Denna förändring är i allmänhet lätta att göra och kan göras för hand utan användning av specialverktyg. Denna typ av funktion är inte vanligt dock så noggrant övervägande bör tas vid beställning lås för att säkerställa att den passar dörren.

  • Lås platser kan variera beroende på utformning och tillverkare.