Hur effektiv är Levotyroxin för hypotyreos?

January 19

Levothyroxine är en syntetisk ersättning för hormonet tyroxin (T4), som normalt är tillverkad av sköldkörteln. Det tas ofta av patienter vars thyroids inte utsöndrar hormonet ordentligt. Behandling med detta läkemedel har visat sig avsevärt reducera symptomen hos vissa patienter. Det kan också hindra nedgången i vissa kroppsfunktioner när förknippad med vissa medicinska tillstånd. Liksom alla läkemedel, bör personer som tar levotyroxin för hypotyreos vara medvetna om eventuella biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som de tar.

Hypotyreos uppstår när sköldkörteln slutar göra T4 hormon. Sköldkörteln är belägen i halsen vid basen av halsen, i en fjäril form på vardera sidan av luftstrupen. Den styrs av hypofysen, djupt inne i hjärnan. Denna körtel är ansvarig för produktionen av tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som hjälper till att reglera bodyâ € s basala ämnesomsättning (BMR) och dess kalciumreglering. Symtom på hypotyreos är trötthet, känslighet för kyla, viktökning, torr hud och hår och kognitiva förändringar.

Sköldkörtelsjukdom diagnostiseras främst genom blodprover och en undersökning, för att bestämma den bästa dosen av levotyroxin för hypotyreos för varje enskild patient. För lite av hormonet kommer inte lindra symtom, och för mycket kan orsaka hypertyreos, så en lämplig balans är viktigt. Patienter som är odiagnostiserade eller som donâ € t använder medicinen kan så småningom falla i myxedema, eller svår hypotyreos. Kropp och hjärnfunktioner kommer att sakta tills de stängs, vilket resulterar i koma eller dödsfall.

Levotyroxin för hypotyreos bör helst tas vid samma tidpunkt varje dag, och kan tas med eller utan mat. Det rekommenderas att patienten använda samma varumärke, eftersom generika kan variera sina ingredienser och vissa kan vara känsliga för förändringar. Vissa andra läkemedel kan påverka absorptionen av levotyroxin från tarmarna eller orsaka kroppen att metabolisera den för snabbt, vilket resulterar i perioder av lägre nivåer. Den patientâ € s läkare och apotekare bör båda vara medvetna om andra mediciner som används.

Gravida kvinnor som behöver levotyroxin för hypotyreos vanligtvis inte rekommenderas att sluta ta det. Det anses relativt säker att använda under graviditeten, och en högre dos kan behövas för att säkerställa fostret får tillräckligt hormon. En brist hos spädbarn kan orsaka svår utvecklingsstörning. Hypotyreos kräver livslång behandling och regelbunden övervakning med årliga blodprover, eller oftare om symtomen återkommer eller patientâ € s behov förändras.

  • Negativa läkemedelsinteraktioner med vissa andra läkemedel kan begränsa användningen av levotyroxin.
  • Viktökning kan vara ett symptom på hypotyreos.
  • Svår hypotyreos kan orsaka kroppen och hjärnan fungerar att stänga, vilket resulterar i koma eller dödsfall.