Vad är Rödbeta Chutney?

January 16

Rödbetor chutney är en pasta eller chunky sås gjord av rödbetor och vanligtvis delas bönor, chili, curryblad och tamarind. Det är en söt och kryddig krydda som är vanlig i södra asiatiska köket, men sorter av rödbeta chutney finns runt om i världen. Liksom de flesta chutneys, kan den serveras antingen färska eller från konserver, och det kan följa med antingen kött eller bröd. När beredda utan mycket extra socker, är rödbetor chutney anses vara en frisk och intressant tillskott till en måltid.

Chutneys, i allmänhet, är såser eller smaktillsatser som är gjorda av frukter eller grönsaker i kombination med en karakteristisk krydda eller ört arom. De sorter av chutneys begränsas bara av en fantasi. De kan vara tjock eller rinnande, våt eller torr, chunky eller slät, konserverade eller färska.

Rödbeta chutney vanligtvis görs genom att mala en del kokta, riven rödbeta till en pasta. Sockerbetor pastan kokas sedan med en liten bit av olja, röd chili, tamarind, dal - vanligtvis delas kikärter eller linser - och curryblad. Kummin, kokos, ingefära, fänkålsfrön, korianderfrön och senapsfrön är också vanliga ingredienser. Matlagning kryddor och frön över lite värme innan de blandas med betor pastan kommer att bidra till att få fram de smaker och aromer av varje ingrediens. För en mycket chunkier chutney, kan betorna vara kubik och malda till en pasta.

Denna typ av chutney är populär i det indiska köket och är därför ofta serveras på jästa ris och linser bröd såsom dosa eller idli. Rödbeta chutney emellertid kan kreativt adderas till någon maträtt. Populära variationer på rödbeta chutney inkluderar rödbetor och rabarber samt rödbetor och apelsin. Det är oftast behandlas som en kryddig och söt komplimang till salta livsmedel, men det kan också visas i desserter.

Rödbetor chutney ofta gynnas förbereds i förväg. Förberedelser gör smak av olika kryddor för att mingla och blivit mer komplexa. Den chutney kan lagras under flera veckor i kylskåp, eller den kan på burk och bevaras. Vid konserver, bör man komma ihåg att följa sterila konservtekniker.

Den primära ingrediensen i rödbeta chutney är, naturligtvis, betor. A-betor, eller Beta vulgaris, är oftast röd i färgen, men rödbetor också kan vara gul eller vit. Rödbetor är ganska söt, och vissa varianterna är faktiskt en källa av bearbetade vitt socker. Trots deras naturliga söta smak, rödbetor allmänt anses vara ganska friska eftersom de är höga i antioxidanter, kalium och vitamin C. De är också tänkt att sänka blodtrycket.

  • Rödbetor chutney innehåller ofta koriander.
  • Många äter dal toppad med rödbetor chutney.
  • Rödbetor är den viktigaste komponenten i rödbeta chutney.
  • Curry bladen är en ingrediens som används för att göra rödbeta chutney.
  • Malda koriander används ofta för att krydda rödbeta chutney.