Vad är en Independent Film Festival?

January 14

Generellt en oberoende, eller indie, filmfestival visar dokumentärer, kortfilmer och filmer som vanligtvis produceras av små filmstudior. Student eller enskilda amatörfilmare har också varit känt att lämna arbetet till dessa festivaler. Dessa visar ger oberoende filmskapare möjlighet att nätverka, marknadsföra och sälja filmer till större filmstudior. En oberoende filmfestival erbjuder också skådespelare, filmare och producenter möjlighet att planera och samarbeta med andra yrkesmän på framtida projekt.

Varje oberoende filmfestival har sina egna kriterier för antagning och utmärkelse övervägande. Generellt betalar filmaren en icke-återbetalningsbar avgift och måste fylla i en ansökan för att starta urvalsprocessen. När en film har valts för tilldelning vederlag, är kopior av filmen lämnas in antingen tryck eller digitalt videoformat. De flesta filmfestivaler kommer inte tillbaka något media i samband med ansökningsprocessen. Awards ges vanligen i form av pengar, tjänster och produkter.

Filmer som produceras, finansieras, eller initierats av en stor filmstudio är generellt berättigade att delta. Vissa indie filmfestivaler kommer att tillåta filmer som produceras eller distribueras av dotterbolag till stora filmstudior för tilldelning övervägande. Normalt i dessa fall, kommer mer än 50% av filmens finansiering från en oberoende källa som privat investerare, eller från filmaren privata kapitalet. Annars, om mer än hälften av filmens finansiering kommer från en stor filmstudio, kommer filmen att förlora sin indie status och kommer inte längre att vara berättigade till tilldelning övervägande.

Nästan alla av dessa festivaler har olika priskategorier. Populära kategorier för en oberoende filmfestival inkluderar bästa dokumentär, långfilm och kortfilm. Flera kommer också att innehålla en särskild kategori för upp och kommande elevfilmskapare. I vissa fall kommer en oberoende filmfestival bara erkänna filmer från en viss kategori, exempelvis dokumentärer eller kortfilmer.

Populära festivaler som Festival de Cannes, Sundance och Tribeca ger filmare med out-of-tävling filmer en chans att visa upp sitt arbete. Out-of-tävling poster är ofta filmer som inte är berättigade till tilldelning övervägande. Vanligtvis dessa filmer produceras antingen genom stora filmstudior eller inte uppfyller festivalens kriterier utmärkelse övervägande. Vissa indie festivaler såsom Tribeca kräver dessa filmer att ha minst en premiere i syfte att visas upp.

Förutom att hedra och visa upp indie filmer, några festivaler inkluderar även priskategorier för skådespelare, regissörer och filmkonst. Den Boston Film Festival är en mindre, mindre kända festival som erbjuder bästa skådespelare, skådespelerska och filmning kategorier för långfilmer, kortfilmer och dokumentärer. Festival de Cannes, som är en av de mer prestigefyllda filmfestivaler, erbjuder också liknande kategorier hedrar artister och andra filmbidragsgivare.

  • Många festivaler är specialiserade på en viss kategori inom filmområdet.
  • Oberoende filmer får liten eller ingen finansiering från stora film- produktionsbolag och är ofta stiliserade.
  • Oberoende filmfestivaler tillåter ofta Cinematografi studenter att tävla mot banbrytande regissörer.
  • Hundratals timmar går till att producera varje film visades på en oberoende filmfestival.