Vad är Murklocka?

September 3

Den Murklocka är en perenn växt som är känd för sina ljusblå blommor, som blommar i flera månader under hela sommarsäsongen. Denna art växer mycket snabbt, och kan lätt frodas i många förhållanden och klimat. På grund av sitt ursprung i de dalmatiska bergen i Kroatien, kan det kallas den dalmatiska blåklocka. Murklocka är också känd som Birchs hybriden eller den smygande klocka i vissa regioner.

En ovanlig kvalitet campanula portenschlagianais dess förmåga att självpollinera, men det kan också uppnå pollinering via fåglar och insekter. Den växer mycket snabbt, och tenderar att vara mycket bredare än den är hög, vilket ger en krypande, eller mattliknande utseende. Den Murklocka växer till en genomsnittlig höjd av 1 fot (0,3 m), med en genomsnittlig bredd på drygt 3 meter (1 m).

Bladen av Murklocka har en distinkt hjärtformad profil. De är vintergröna, och hålla sin djupa gröna färgen året runt. De klockformade blommor av denna växt har en lysande blå färg, och dessa blommor blomma i allmänhet i flera månader under sommarsäsongen. Både bladen och blommorna är ätbara, med bladen läggs till sallader eller smörgåsar och blommorna som typiskt används som ett dekorativt särdrag på kanten av plattan.

Även nybörjare trädgårdsmästare bör finna denna art är relativt lätt att växa. Det kan frodas i både sandig eller lerig jord, och kräver några tillsatta näringsämnen i form av gödselmedel. Den Murklocka växer lika bra i full sol eller delvis skuggiga förhållanden. Det kräver fuktig jord med lämplig avrinning, och bör inte vara över vattnas. Medan denna anläggning kan överleva i en mängd olika klimatzoner, tolererar det generellt extrem kyla bättre än den gör höga temperaturer eller tropiska förhållanden.

Den Murklocka kan hittas i naturen i stora delar av Europa, delar av Asien och Amerika. Den växer i allmänhet väl i skogar och skogsområden. Denna växt kan också växa i steniga förhållanden, och kan sticka ut ur sprickor i en stenmur, eller i ett stenparti. När lämnade untended, växer denna art mycket snabbt, och sprider ut att täcka marken som en matta. I trädgården, bör försiktighet iakttas för att kontrollera tillväxten av denna art och förhindra Murklocka sprids ut för mycket och omkörningar eller äventyras andra växter.