Vad är en carotis Ultraljud?

June 7

En karotidartär ultraljud är en smärtfri diagnostiskt test används för att utvärdera tillståndet hos halspulsåder, belägna på vardera sidan av halsen. Testet administreras vanligen för att leta efter blockeringar som kan bidra till olika förhållanden, bland annat stroke och arteriell förträngning eller stenos. Ofta utförs i närvaro av vissa medicinska tillstånd, finns det i allmänhet inga förberedande åtgärder som behövs om inte annat anges av oneâ € s läkare under samrådet. Det finns inga risker i samband med administrering av en halspulsådern ultraljud.

Arbetar på samma princip som en prenatal ultraljud, använder en halspulsådern ultraljud ljudvågor för att skapa en bild av dessa viktiga arteriella passager. Administrationen av ett ultraljud används för att utvärdera tillståndet i halspulsådern och upptäcka eventuella avvikelser, såsom blodproppar eller arteriell förträngning på grund av förekomsten av plack som kan hindra korrekt blodflödet. Släpps ut genom en liten enhet som kallas en givare, är ljudvågor i huvudsak reflekteras av vävnader och blodkärl som omger och som ingår i halspulsådern och överförs till en visuell mätaren för att skapa en bild av målområdet. Varje förträngningar eller blockeringar i artär passagen kommer också spegla ljudvågorna och finns i bilden.

Halspulsåder spelar en viktig roll i regleringen av korrekt blodflödet till och från hjärnan. Eventuella blockeringar kan leda till potentiellt försvagande villkor eller dödsfall. Personer med redan existerande medicinska tillstånd som påverkar arteriell funktion, såsom åderförkalkning, kan genomgå en hals ultraljud som en försiktighetsåtgärd för att utvärdera tillståndet hos dessa arteriella passager. De med en historia av blodproppar eller stroke kan också ha regelbundna hals ultraljud för att bedöma deras tillstånd och avgöra om några förändringar har inträffat. I avsaknad av ett befintligt tillstånd eller noterade medicinsk historia, kan en halspulsådern ultraljud beställas om eventuella avvikelser i blodflödet eller udda cirkulations ljud, som en bruit, upptäcks under en rutinundersökning.

Det finns inga förberedande åtgärder som krävs för en halspulsådern ultraljud. Bedrivs i en klinisk eller sjukhusmiljö, är testet administreras vanligen i röntgenavdelningen av en utbildad tekniker och kräver att den enskilde låg orörlig på ett bord med hans eller hennes huvud stöds. Efter en klar gel appliceras på fokusområde, för att underlätta ljudvågen överföring, den behandlande teknikern passerar givaren över artären. Hela testet tar vanligtvis mindre än 30 minuter att slutföra.

Normala resultat är indikativa av felfri blodflöde genom karotidartären. Onormala resultat indikerar generellt förekomsten av någon form av obstruktion negativt påverka korrekt blodflödet, såsom arteriell förträngning eller blodproppar. I vissa fall kan ytterligare tester beställas för att ytterligare utvärdera orsaken till hindras blodflödet. Individen kan ges särskilda instruktioner avseende föreslås livsstil och kostförändringar som han eller hon kan behöva göra för att bromsa utvecklingen av arteriell förträngning som förknippas med åderförkalkning. Beroende på svårighetsgraden av blockeringen, kan operation rekommenderas att ta bort blockeringen för att förhindra en stroke eller andra potentiellt försvagande eller dödliga komplikationer.

  • En karotidartär ultraljud utvärderar tillståndet hos artären.
  • Angioplastik kan användas för att behandla halspulsådern blockering.
  • En halspulsådern ultraljud kan kontrollera om blockeringar som kan leda till en stroke.
  • Den karotidartären, som ligger i halsen, förser hjärnan med syresatt blod.