Vad är en landgången?

June 22

En landgång är en gångväg som sträcker sig från ett fartyg eller havsgående fartyg en docka. Typiskt avtagbar, landgångar möjliggör enkel överföring av passagerare och gods, både på och utanför skeppet. Även traditionellt gjorda av trä, är landgångarna nu allmänt tillverkad av tåligt material, såsom metall, som kan stå upp till hårt väder och gott bruk. En landgång kan vara så enkelt som en platt bräda som kan balanseras mellan fartygets däck och en docka, men många har ytterligare funktioner som ökar säkerhet och manövrerbarhet.

Möjligen den mest kända användningen av en landgång går tillbaka till piratlegender, där fångar och kaptener på fel sida av myteri tvingades "gå på plankan." I det här fallet skulle gångväg förlängas rakt ut över öppet vatten, tvingar fångar att falla i havet och lider en mängd obehagliga dödsfall. Fångarna skulle bindas upp eller fastkedjad för att drunkna, eller ibland tappats i haj fyllda vattnen för en ännu mer hemska slut. Vissa historiker spekulerar att gå på plankan är en myt att öka blodtörstiga rykte pirater, men inspelade förekomster av termen går tillbaka till ordböcker av 18th century.

Moderna landgångarna finns ofta att hjälpa, snarare än att döda, någon inneboende. Många är utrustade med ledstänger som underlättar passagerare som ännu inte funnit sina havet ben. Passagerarbåtar, såsom valsafari, kryssningsfartyg eller sport fiskebåtar, ofta har bred och robust landgångarna som lätt kan rymma mindre rörliga passagerare. Beroende på lokala lagar och havspolitiken, kan vissa även kunna rymma rullstolar.

När du går ombord på ett fartyg, vänta tills tillstånd beviljas för att korsa från bryggan till båten på landgången. Passagerarbåtar kommer vanligtvis har personal på plats för att ge råd passagerarna och hjälpa dem om det behövs. I djupt vatten, när både landgången och fartyget kan stiga och falla i olika takt, hänger på till ledstängerna rekommenderas att undvika en oavsiktlig dunking.

Eftersom landgångarna anses vara tillfällig utrustning, bärbarhet och flexibilitet är viktiga detaljer. I enkla båtar, kan en landgång vara en tunn och platt planka av trä som lätt kan stuvas undan på däck. Vissa är inbyggda i beslag av fartyget, och kan dras upp ur öppningen och utvidgas mot kajen när det behövs. Som yteffektivitet är en viktig del av segling och båtliv, en landgång som kan helt stuvas undan kan vara ganska användbart när utrymmet är en premie bekymmer.

  • Landgångar används för att möjliggöra kryssningsfartyg gäster ett enkelt sätt att gå ombord och lämna fartyget.