Vad var Tay Bridge Rail Disaster?

June 17

Alla som har varit född och uppvuxen i Dundee känner historien om Tay Bridge katastrofen. Det var en mörk tid i stadens historia. Tay Bridge Katastrofen är en av de mest kända järnväg kollapsar någonsin registrerats. Vid cirka 19:15 28 december 1879 ett persontåg gjorde sin väg över två mil (3,2 km) långa bron mot Dundee. Varken tåg eller någon av dess 75 passagerare avslutade resan.

Den nybyggda Tay Bridge hade bara varit i bruk i 19 månader när katastrofen inträffade. Det hade byggts av Thomas bouch, som adlades inte långt efter slutförandet av bron. Bron var gjort av ett galler av balkar som stöds av gjutjärnskolonner. På tiden var det den längsta bron i världen.

Vädret på natten av katastrofen spelades in i en Beaufort force 10/11. Floden Tay är en expansiv sträcka av vatten känd för sina starka underströmmar. När tåget passerade över de centrala spann, Tay Bridge kollapsade i floden Tay, ta tåget, de sex vagnar, och de 75 passagerarna med det.

En utredning tillsattes vid tiden för att utreda orsaken till Tay Bridge kollaps. Teorier kring brygg trötthet, tågurspårning, väderförhållanden, och utformningen av bron framfördes. Slutsatsen var att bron var under-designade för kraft vädret att det stött den ödesdigra natten.

Vid tidpunkten för katastrofen, Sir Thomas bouch var upptagen arbetar på en ny bro som kallas Forth Bridge. När Tay Bridge katastrofen upptäcktes att vara ett resultat av felaktig konstruktion, var Forth Bridge konstruktion överlämnas till Sir John Fowler och Benjamin Baker. Bland dödsfallen i Tay Bridge katastrofen var Thomas bouch s svärson. Bouch hölls ansvariga för katastrofen, men tvivlar fortfarande existerar om den verkliga orsaken till kollapsen av bron. Sir Thomas bouch var att dö bara ett år efter att Tay Bridge katastrofen.

År 1887 var det andra Tay järnvägsbron klar. Byggandet av bron tog nästan fyra år och kostat 14 män som arbetade på den. De flesta av dessa dödsfall berodde på att drunkna. Den andra Tay Bridge är fortfarande i bruk idag.

Under de år som gått, många böcker och TV-program har använt Tay Bridge katastrofen som ämnet. Dikter skrivna om katastrofen pryder väggarna i många Dundee pubar. Stubbar av den ursprungliga bron kan fortfarande ses utskjutande från vattnet i floden. De står nära den andra bron som en påminnelse om den ödesdigra natten.