Vad är HELIOTERAPI?

November 24

HELIOTERAPI, ibland även kallad ljusterapi, är en term som används för att beskriva den terapeutiska användningen av solljus eller andra ljusvåglängder. Denna form av terapi har länge använts för att behandla tillstånd inklusive psoriasis, tuberkulos, humörstörningar, och sömnproblem. Även om många människor är skeptiska huruvida denna behandling är effektiv, har vissa studier visat att det i vissa fall kan de fördelar pågå i mer än ett år.

För åldrar har människor dyrkade solen för sina många användningsområden, så det är ingen överraskning att HELIOTERAPI har blivit en populär behandling. Denna terapi fungerar på flera sätt, men är mest känd som en transportör av vitamin D. När de ultravioletta strålar från solen komma i kontakt med huden, de hjälper kroppen att producera detta vitamin, vilket i sin tur sägs hjälpa i bildandet av ben, behandling av rakitis och sänka blodtryck. Det sägs också att stärka immunförsvaret, vilket kan hjälpa kroppen bekämpa bort många bakteriella, virala och svampinfektioner.

HELIOTERAPI har en lång historia av användning. Hippokrates, allmänt tros vara far till västerländsk medicin, uppmuntrade användningen av solljus för att behandla en rad sjukdomar. Även denna behandling användes ofta av de gamla grekerna, så småningom föll i onåd, och återvände inte till popularitet fram till slutet av 1800-talet, då den användes som ett botemedel mot tuberkulos. Med tiden började läkare att utveckla artificiella medel för HELIOTERAPI i form av lampor. Dessa lampor har inte tänkt som en ersättning för solljus, men en som ett alternativ som skulle kunna användas under de kallare årstiderna.

Trots det faktum att HELIOTERAPI tros vara allmänhet ofarliga, kan det ha vissa potentiella biverkningar. De vanligaste biverkningarna är hudreaktioner. Många av dessa reaktioner, såsom erytem, ​​är ofarliga och försvinner kort efter behandlingen. Andra hudreaktioner kan resultera i bränd eller skadad hud, samt för tidigt åldrande. Vissa fruktar att denna terapi även kan orsaka hudcancer, men detta har inte slutgiltigt bevisat.

Andra HELIOTERAPI biverkningar kan inkludera dimsyn eller dubbelseende, vilket kan vara ett resultat av katarakt utveckling. Denna behandling kan också orsaka milda till måttliga huvudvärk, trötthet och diarré som kan åtföljas av uppblåsthet eller buksmärtor. Dessa reaktioner är i allmänhet tillfälliga och kan avta inom några timmar efter behandlingen.

  • HELIOTERAPI kan gynna människor som lider av årstidsbunden depression (SAD).
  • Genom att spendera 30 minuter i solen, kan en persons kropp gör motsvarande 10.000 internationella enheter av vitamin D.
  • HELIOTERAPI används ibland för att behandla sömnproblem.
  • HELIOTERAPI sägs sänka blodtrycket och förbättra immunförsvaret.
  • HELIOTERAPI kan orsaka huvudvärk.