Vilka vanliga Orsaker till en onormal CT Scan?

June 29

Olika sjukdomar, skador och villkoren för den mänskliga kroppen kan resultera i en onormal datortomografi. Några av de frågor eller omständigheter som vanligen är ansvariga för en sådan avvikande resultat inkluderar sjukdomar och tillstånd i huvud, nacke och bröst. Dessutom kan sjukdomar och skador som involverar bukorganen och andra delar av kroppen visas som avvikelser på en datortomografi.

Datortomografi är en välgörande imaging verktyg för läkare. En speciell typ av röntgen, dessa scans ger radiologer och läkare med tvärsnittsbilder av kroppen. Detta kan tillåta läkare att se längre än vad traditionella röntgen kan visa, och ger högre upplösning bilden för större tydlighet och bättre diagnoser. Dessa tester är ett vanligt diagnostiskt verktyg i både sjukhus och öppenvårds vårdcentraler.

En läkare kan beställa en datortomografi av huvudet eller hjärnan att utvärdera de många blodkärl och mjukdelar som finns där. Tumörer, aneurysm, och blödningar är alla möjliga orsaker till en onormal CT av huvudet eller hjärnan. Andra möjliga orsaker till onormala resultat kan inkludera missbildningar av skallen, såsom en fraktur, och sjukdomar i tinningbenet, vilket kan vara orsaken till hörselproblem.

Mjuka vävnader i halsen och strukturer relaterade till ryggmärgen kan också utvärderas med hjälp av denna teknik. I ett sådant fall, kan en onormal datortomografi vara relaterat till ett diskbråck eller förstorade lymfkörtlar. Kotfrakturer eller raster och spinal stenos är också möjliga orsaker till en besvärlig resultat i dessa regioner av kroppen.

En onormal datortomografi kan också visas på imaging resultaten av bröstet. När en läkare beställer en kista avsökning, är han eller hon oftast söker sjukdomar eller tillstånd i lungorna, såsom en tumör, lungemboli, eller vätska runt lungorna. Andra möjliga avvikelser på en kista scan innehålla bevis för emfysem eller lunginflammation.

Skannar i buken och bäckenet kan också resultera i onormala testresultat. Några av de vanligaste orsakerna till en onormal datortomografi resultat på dessa områden kan omfatta skador och sjukdomar i de inre organen. Exempel är pankreatit, blindtarmsinflammation, och bukaortaaneurysm. Andra möjliga orsaker till onormala resultat inkluderar kolon eller njurcancer och bråck.

Andra orsaker till besvärliga CT resultat kan bero på kroppsdel ​​som skannas. Till exempel kan en CT av benet eller armen avslöja blodproppar, tumörer eller infektioner där. I ett annat exempel kan en genomsökning av bihålorna avslöjar bihåleinflammation och hinder.

  • Onormala datortomografi av buken och bäckenregionen orsakas ofta av blindtarmsinflammation.
  • Onormala CT resultaten av buken kan resultera från skada eller sjukdom på inre bukorganen.
  • Förekomsten av tjocktarmscancer kan ge onormala resultat på en datortomografi.
  • En läkare kan beställa en sinus datortomografi för en patient som lider av kronisk bihåleinflammation.
  • När en läkare beställer en kista scan, är han oftast ute efter sjukdomar eller tillstånd i lungorna.
  • En läkare kan beställa en datortomografi av huvudet för att utvärdera eventuella skador på mjukvävnad.