Vad är Sam-E?

August 24

Sam-E, eller S-adenosylmetionin, är ett kosttillskott som blir mycket populär som ett naturligt botemedel mot depression. Detta tillägg används för att behandla förlust av energi, trötthet, problem aptit, koncentrationssvårigheter och andra symtom på mild till måttlig depression. Ibland är Sam-E används också av patienter som lider av fibromyalgi eller migrän som inte har svarat på konventionell behandling.

Även Sam-E upptäcktes först i början av 1950-talet, det var inte formellt studerats som ett antidepressivt medel förrän två decennier senare. Européer har använt den för att behandla depression i över 20 år, men amerikanerna först infördes till Sam-E 1999.

Aminosyra metionin och adenosin triphospate, som är ett energiproducerande förening som är i alla celler i kroppen, orsakar en reaktion, vilket leder till skapandet av Sam-E. Det påverkar mer än 35 olika biokemiska processer i hela kroppen och arbetar för att behandla symtom på depression genom att höja hjärnans nivåer av dopamin och serotonin. Dock kan vissa mediciner eller tillstånd såsom leversjukdom störa kroppens naturliga produktion av Sam-E. Små mängder finns i olika livsmedel, men detta är normalt inte tillräckligt för att producera en märkbar förbättring av symptomen på depression.

Sam-E kan köpas från hälsokostbutiker och de flesta större apotek, liksom från flera webbutiker. För bästa resultat, leta efter kosttillskott märkta som "farmaceutisk kvalitet" och säljs i folie blisterförpackningar.

En typisk dos av Sam-E är vanligtvis 400 till 800 mg per dag. Detta kosttillskott tas vanligen tillsammans med folsyra, vitamin B6 och vitamin B12. De flesta människor säger att de börjar märka resultat inom en till två veckor, men maximal effektivitet i allmänhet inte uppnås förrän en månad regelbunden användning. Tillägget bör tas på fastande mage, i allmänhet antingen en timme före eller två timmar efter en måltid.

Biverkningar från Sam-E är sällsynta, men kan innefatta diarré, hudutslag, huvudvärk, halsbränna, sömnlöshet, muntorrhet, eller yrsel. Till skillnad från många receptbelagda anti-depressiva, har Sam-E inte kopplats till viktökning eller sexuell dysfunktion.

Det rekommenderas starkt att du rådgöra med din läkare innan du tar Sam-E. Även om detta kosttillskott är tillgängliga utan recept, kan det orsaka biverkningar med vissa receptbelagda mediciner. Dessutom bör Sam-E inte tas av personer med hjärtsjukdomar, bipolär sjukdom, eller Parkinsons sjukdom. Hos gravida kvinnor, kan tillägget öka risken för fostret utveckla ryggmärgsbråck och andra allvarliga fosterskador.

Sam-E är ibland till som SAM, AdoMet, S-Adensyl metionin, L-metionin, och Ademethionine. Det bör dock inte förväxlas med johannesört-annan populär komplement ofta används för att behandla depression.

  • Med Sam-E under graviditet ökar risken för fostret utvecklas ryggmärgsbråck.
  • Sam-E är ett kosttillskott som blir mycket populär som ett naturligt botemedel mot depression.
  • Sam-E biverkningar kan inkludera sömnlöshet.
  • Sam-E har använts som ett botemedel mot migrän.