Vad är ett parkettgolv?

September 13

Ett parkettgolv är ett trägolv tillverkat av många bitar av trä monteras ihop som en mosaik eller pussel, och det kan vara så stor som en balsal eller så liten som ett badrum. Ofta är parkett gjord av olika träslag med olika korn, för att skapa en unik och iögonfallande mönster. Den parkett inlägg Tekniken används också på möbler eller prydnadsföremål, särskilt i Mellanöstern och Indien, som har en lång tradition av vackra parkettgolv och konstverk.

Det grundläggande syftet med parkett, naturligtvis, är att täcka reglarna i golvet och ger en yta för människor att gå på. Historiskt billiga bostäder tenderade att ha vanlig trägolv eftersom de var billigare att tillverka, medan rika hem hade påkostade golv tillverkade av dekorativa stenar som marmor, kalksten och skiffer. När parkett utvecklades, öppnade upp möjligheten att ha dekorativa trägolv i hemmen för de rika, och många byggare som beslagtas på tekniken både för att det var unikt och eftersom golv var bestående, hållbara och vackra. Slutligen, till skillnad från stengolv, parkett skulle inte fälla fukt och röta i reglarna i golvet, i slutändan får dem att misslyckas.

Vilken som helst typ av trä kan användas i parkett för att skapa ett mönster. Ibland parketten mönstret kan vara en subtil varians korn mellan plattor i golvet, medan andra golv får använda remsor av radikalt olika färger. Klassiska parkett mönster inkluderar fiskbens, korg, sparre, och tegel stil golv. Särskilt utsmyckade parkett använder ett sortiment av geometriska former för att skapa en stor och vackert mönster som kan innehålla blommiga teman, sunbursts eller abstrakt konst.

Traditionellt är parkett gjord av solida träbitar snitt i en not och fjäder mönster, så att de kan monteras ihop. Eftersom golvet är fast hela vägen igenom, kan det slipas ner och återuppstått som det degraderar med åldern, och vissa golv kommer att tillåta flera refinishings innan de behöver bytas. Billigare parkett använder faner, en tunn remsa av högkvalitativt trä monterad på spånskiva. Veneer kan ibland lackeras, beroende på golvet, medan laminat, den billigaste typen av parkett, inte kan.

De flesta byggbutiker säljer material som behövs för parkettgolv, från fiskbens kakel till enskilda remsor av not och fjäder utformade för att skapa ditt eget mönster. Användningen av en professionell rekommenderas för stora, unika parkettgolv, i syfte att säkerställa att mönstret är ännu, konsekvent och genomtänkt. För mindre rum, eller villaägare som använder parkett kakel, kan installationen utföras med ett par dagar av hårt arbete, särskilt om assistenter skall avrundas uppåt.

  • Laminatgolv kan användas för att göra ett parkettgolv.
  • Trägolv brukade vara vanligt i balsalar.