Vad är Granny glasögon?

February 7

Granny glasögon är glasögon med små linser som kan vara runda eller rektangulära, beroende på stil. De var populariserades av motkulturens av 1960-talet, då de sågs på människor som John Lennon och andra ledare i hippierörelsen. Människor som omfamnar hippie livsstil ibland väljer att bära denna typ av glasögon, och naturligtvis de också bärs av äldre människor, som använder linserna för läsning och andra uppgifter.

Formen på Granny glasögon kan variera. Många människor under 1960-talet lekte glasögon med rektangulära linser och tunna ramar eller halva ramar. Linserna var små, med människor som faktiskt behöver glasögon för synkorrigering använda denna stil för läsning och detaljarbete, snarare än påtagning sådana glasögon för allmän förslitning. En annan vanlig stil av mormors glasögon använder runda linser i hel- eller halvramar.

Runda granny glasögon är ibland kallas Ben Franklin glasögon, referera till berömda uppfinnare som skapat den runda linsen stil för synkorrigering. Flera porträtt av Ben Franklin visa honom sports sin egen uppsättning glas med sin distinkt runda, små linser och lätt ram. De lätta, små glas är idealiska för intermittent slitage, med folk påtagning sådana glasögon att läsa eller arbeta med projekt med utmanande visuella detaljer. Det är därför många människor förknippar sådana glas med äldre människor som mormödrar, som äldre personer behöver ofta synkorrigering för vissa typer av arbetsuppgifter.

Granny glasögon kan utrustas med receptbelagda glas, även om den lilla linsen storlek gör dem mindre än idealisk för fritidskläder. Många människor på 1960-talet valde att bära glasögon med färgade linser, använda dem som solglasögon, och toning var ibland gjort i en ovanlig färg som rosa eller orange. Vissa människor kombinerat dem med en annan modefluga av 1960-, glaslösa glasögon, klädd helt enkelt ramarna, utan linser installerade.

Intresset för granny glasögon bleknade snabbt på 1960-talet, som ofta sker inom modenycker. Inom några år att bli trendig, glasen i huvudsak försvann över en natt, med människor som inför nya stilar. Dock har stilen blivit så nära förknippad med den hippie-eran att det ofta bärs av människor klär sig som hippies, eller av personer som vill identifiera sig med denna period i historien.

  • Granny glasögon var traditionellt bärs av äldre människor som en läsning stöd.
  • Granny glasögon har små linser.