Vad är en Intraoral kamera?

March 5

En intraoral kamera är en kamera som är utformad för att användas i munnen i syfte att ta video eller stillbilder. Dessa kameror används oftast på tandläkarmottagningar, trots att patienter kan även använda dem i hemmet för att övervaka tandhälsa eller för att tillfredsställa nyfikenhet om vad insidan av munnen ser ut. Flera företag specialiserade på att producera intraorala kameror och tillbehör, och andra gör adaptrar som kan användas med konventionella kameror så att de kan användas i munnen.

En av de primära användningsområdena för en intraoral kamera är i patientutbildning. Tandläkare har ofta bra att kunna visa patienterna exakt vad som pågår inuti munnen, och att lyfta fram områden där läkare kan behövas. Patienterna är också mindre benägna att skjuta upp eller vägra förfaranden när de tydligt kan se området i fråga, som vissa människor är misstänksamma mot rekommendationer för tandvård på grund av oro för kostnader, potentiella smärta eller rädsla om medlemmarna i tandläkaryrket.

Förutom att användas i patientutbildning, kan sådana kameror också användas för att ta tydliga visuella rekord för patientjournaler, och för att generera material som kan användas i samråd och diskussioner med andra dentala leverantörer. Till exempel kan en allmän tandläkare använder en intraoral kamera för att ta bilder av en tand eller område i käken som kräver oral kirurgi så att en maxillofacial kirurg kan granska informationen innan han eller hon möter patienten att få en uppfattning om vilken typ av operation som kan krävas.

Bilder tagna av en intraoral kamera kan även ses senare, vilket kan vara användbart för en tandläkare som känner en gnagande misstanke om att något inte står helt rätt i munnen på en patient. Den intraorala kamera kan också användas för att dokumentera rutiner för juridiska och pedagogiska skäl, och för att skapa projektioner av patientens mun, som kan användas i medicinska skolor i syfte att utbilda framtida tandläkare om olika frågor som hänför sig till munhälsa.

De intraorala kameror avsedda för användning i dentala anläggningar kommer med engångssonder eller sondskydd för att säkerställa att bakterier inte överförs mellan patienter, och de kan komma med en mängd olika alternativ som ökar funktionaliteten i kameran. Versioner avsedda för hemmabruk är oftast mycket mer grundläggande, men de kan ändå vara användbara för människor som vill se insidan av munnen. Med hjälp av en kamera hemma, någon kan identifiera en fråga som kräver en tandläkare uppmärksamhet, hålla ett öga på en tillfrisknande operationsstället, eller lära barn om vikten av munhygien.