Vilka är orsakerna till leversvikt?

April 16

Leversvikt uppstår när skador på organ gör att det felaktigt fungera och stängs. Akut leversvikt är en plötslig tillstånd, ofta väckt den av överdos eller förgiftning. Kronisk leversvikt är resultatet av ett långsiktigt, progressiv degeneration, och ofta orsakas av alkoholmissbruk, undernäring, och cirros. Andra orsaker till leversvikt inkluderar vissa sjukdomar, såsom hepatit och hemokromatos.

Några orsaker till leversvikt är plötsliga, engångs förhållanden som orsakar den kroppsdel ​​som belasta och stänga. En av de vanligaste orsakerna till leversvikt är paracetamol överdos som uppstår när en person tar för många over-the-counter smärtstillande medel som innehåller paracetamol. Vissa receptbelagda läkemedel och homeopatiska växtbaserade kosttillskott är också kända för att orsaka leversvikt, och kan behöva undvikas genom alla som har en historia av problem med levern. Intag giftiga ämnen, såsom giftiga svampar kan också överbelasta levern och är en av de farligaste orsakerna till leversvikt.

Till skillnad från akut leversvikt, kan orsakerna till leversvikt på en kronisk basis bygga under månader, år, eller tom decennier, på grund av livsstilsvanor eller sjukdom. Långsiktig driven alkoholism ofta kopplad till kronisk leversvikt, som den vanliga överbelastning av levern kan leda till permanenta skador. Skrumplever, en degenerativ leversjukdom kopplad till alkoholism och fetma, kan också leda till leversvikt, som den friska vävnaden i organet långsamt ersatts av skadade och dysfunktionella ärrvävnad. Undernäring kan beröva levern av nödvändig näring, urholkar dess förmåga att bearbeta avfall och som leder till bestående vävnadsskador över tiden.

Familjen av virussjukdomar som kallas hepatit anses vara en av de främsta orsakerna till leversvikt. Hepatit B och C är båda sprids genom kontakt med infekterat blod eller kroppsvätska, och kan överföras genom oskyddat sex, delning av injektionsnålar, genom förlossningskanalen, och sällan genom infekterade blodtransfusioner. Båda formerna av virusen angriper levern direkt, kraftigt ökar chanserna för leversjukdom, cancer i levern, och leversvikt. Andra former av viruset, såsom hepatit A och E, är ibland också som potentiella orsaker till leversvikt.

En av de mest sällsynta orsakerna till leversvikt är hemokromatos, en genetiskt nedärvd leverproblem. Detta tillstånd orsakar levern att absorbera överskott av järn från mat. Denna extra järn lagras sedan i levern, vilket leder till kroniska leverproblem, såsom cirros. Symtom på detta tillstånd kan inte manifestera tills en bärare når medelåldern, när järnet bygga upp börjar orsakar märkbara problem.

  • Personer med leversvikt kan uppleva överdriven blåmärken.
  • Under leversvikt, kommer orgeln ofta blir förstorad.
  • Flera typer av leversjukdom: leversteatos, fibros, och cirros.
  • Eftersom levern filtrerar gifter och avfall från blodet, om orgeln inte fungerar korrekt en person kan bli allvarligt sjuka.
  • Hepatit kan spridas genom ett förorenat blodtransfusion.
  • Dödsfall i samband med levercirros är ofta kopplade till alkoholism.