Vad är en etapp Splint?

April 21

När ett ben i benet bryts eller slås sönder, måste det stabiliseras så att patienten kan transporteras till sjukhus. För att säkerställa att benet inte flytta och förvärra skadan, kommer sannolikt att användas ett ben skena. Denna anordning kommer att innehålla styva stabilisatorer som pressas mot benet och säkrade där för att förhindra rörelse av lemmen. Storleken, formen, funktion och material som används för att göra benet splint kan variera kraftigt beroende på den avsedda användningen av enheten samt placeringen av skadan längs med benet.

Ibland ett ben skena kommer att vara flexibel så att den kan brytas ned och lagras lätt. Detta innebär skenan kommer inte att hindra all rörelse av lemmen, även om de flesta är lämpliga för stärkande mot de svåraste rörelserna som kan förvärra en skada. Andra benet splint mönster har fullt styva paneler tillverkade av aluminium eller plast. Dessa paneler är ofta vadderad för komfort, även om vissa är inte, som stoppning kan tillåta små rörelser som kan leda till försämring av skadan. De styva paneler, samt eventuella halvstyva eller mjuka paneler, måste säkras på något sätt, så de flesta spjälor kommer innehålla krok och ögla remmar eller andra säkerhetsremmar.

Det är viktigt att dra åt dessa remmar adekvat för att förhindra benet splint rör sig under sjuktransport, men över dra åt remmarna kan skära av blodcirkulationen i benet, vilket bromsar läkningsprocessen eller som leder till andra komplikationer som kan förvärra skadan. Spjälor bör endast tillämpas av läkarkåren utom i ovanliga fall där läkare inte kan nås lätt. I vildmarken, till exempel, kan det vara nödvändigt att splint en patients ben utan att rådfråga en läkare eftersom det kanske inte är möjligt att nå sjukvårdsinrättningar.

Ett ben skena kan göras från grunden också, som vanligtvis bara nödvändigt i akuta eller backcountry situationer. Många stela objekt kan användas för att stabilisera benet; i skogen, till exempel, kan det vara möjligt att hitta några stadiga pinnar eller grenar som kan förankras i benet för att stabilisera den. Om du gör det kan vara farligt, men eftersom grenarna kan vara ojämn och kan splittras, och därmed potentiellt punktera huden och leda till blödningar. Backcountry guider är utbildade i vildmarken medicin, så de kommer ofta bär bärbara, lätta skenor material.

  • Sjukgymnastik kan vara nödvändigt att behandla ett brutet ben.