Vad är Meteorwrongs?

September 24

Meteorwrongs är stenar som människor tycker är meteoriter, men visar sig de vanliga markbundna stenar. Termen "meteorwrong" är en ordlek med "meteorit", snarare än en officiell term i geologi. Meteorwrongs är ofta lätt att identifiera sig med en flyktig blick, och en del högskolor och rock jaga föreningar erbjuder kliniker att identifiera stenar och visa folk hur platsen meteorwrongs.

Det finns flera skäl till vill identifiera en sten som en meteorit. Många människor tycker meteoriter intressant, eftersom de kommer från rymden, och ibland samlare kommer att betala ett högt pris för verifierade meteoriter. Forskarna är också ibland även intresserade av dessa stenar, eftersom de kan ge information om hur universum utvecklades, och vilken typ av mineraler finns i överflöd i rymden. Ibland identifieringen av en meteorit blir också viktigt i domstol, som till exempel när någon hävdar att meteorit skador till ett hem bör omfattas av försäkringen.

Många människor har en uppfattning om vad en meteorit ser ut, och när de hittar bergarter som passar med denna mental bild, kan de besluta att dessa stenar är meteoriter. De flesta av den tid de är vanliga gamla Earth stenar som järn skräp, magnetit och vesikulär basalt, mycket till besvikelse för sina upptäckare.

Så, hur ska man säga om en sten är en meteorit eller en meteorwrong? Ibland krävs det hjälp av en skicklig geolog, men det finns några viktiga ledtrådar som kan leda dig i rätt riktning. Ett av kännetecknen hos en meteorit är en fusion skorpa, som orsakas av att passera genom jordens atmosfär med hög hastighet. Fusions skorpan är svart till rostig brun färg, beroende på ålder, och typiskt mycket smidig. Det ser också mycket olika från resten av berget, när den skärs upp.

De flesta meteoriter är mycket magnetisk, och tråkig i färgen. Om en sten är täckt av kristaller, speciellt färgglada och kära, är det högst sannolikt ett meteorwrong. Sanna meteoriter är extremt tät, känner mycket tung för sin storlek, och de är ofta flecked med små bitar av metall. Meteorwrongs har gasbubblor, luftfickor och stora bitar av sediment, ofta i lager.

En av de största ledtrådar är det omgivande geologiska materialet. Om du hittar grann stenar som ser mer eller mindre identiska, du håller en meteorwrong, och medan berget kan vara intressant eller värdefull av andra skäl, är det verkligen inte från yttre rymden.

För samlare som vill undvika meteorwrongs, är det en bra idé att be om en oberoende bedömning av en sten som någon påstår är en meteorit. Många geologer som är specialiserade på meteoriter erbjuda bedömningar, mot en avgift, och om berget visar sig vara värdelösa, kan det vara en avgift väl spenderade.

  • Meteoriter har en svart att rostig brun färgad fusions skorpa.