Vad är en thorax CT Scan?

October 10

En bröstkorg datortomografi, eller datortomografi skanning, ger en serie röntgenbilder av organ och strukturer i bröstet och övre bukhålan. Upptäcka inre blödning eller vätskefyllda områden, utvärdera en kista skada, eller bedöma läget och storleken av organ är några av skälen till att ha en datortomografi. Hela bröstkorg datortomografi förfarandet varar i allmänhet mindre än en halvtimme och orsakar inga biverkningar.

Den datortomografi kräver patienten att ligga helt stilla på en smal bord som glider in och ut ur en cylindrisk öppning i huvudavsökningsanordningen, som liknar en stor tvättmaskin. Väl inne i scannern, kan patienterna prata med teknikern när det behövs, eftersom maskinen innehåller en mikrofon och högtalare för tvåvägskommunikation. Under imaging study, ett röntgenrör och en sensordetektor, som ligger mittemot varandra inuti anordningen, rotera runt patienten, avger röntgenstrålar från alla riktningar.

De röntgenstrålar passera genom patienten och att resa till sensorn, som registrerar de återvändande signalerna. När strålar de bröstkorg datortomografi kontaktstrukturer i kroppen, de försvagar i signalstyrka. Sensorn mottar signalerna, mjukvara tolkar data och omvandlar signalerna till bilder. Maskinen producerar hundratals bilder för varje rotation av skannern. Läkare granska bilderna för sig eller programvaran kan stapla bilderna ovanpå varandra för att skapa en tredimensionell bild av bröstkorgen.

När programvaran registrerar bilderna, läkarna visa resultaten på en datorskärm, på film, eller på en CD-skiva. Beroende på de strukturer läkaren önskar undersöka, kan bröst scan tar 15 till 30 minuter före färdigställandet. Patienter ibland kräver en dos av intravenöst kontrast färgämne om läkarna måste visa vaskulära strukturer eller specifika organ. Färgämnet gör dessa områden mer synliga och visar avvikelser eller blockeringar. Instruktioner råder oftast patienter att inte äta eller dricka under minst fyra timmar innan en genomsökning om de kommer att kräva kontrastinjektioner.

Att ha en bröstkorg datortomografi presenterar risken för exponering för röntgenstrålar, men utöver att ha eventuella svårigheter som ligger på bordet under en längre tid, det finns inga biverkningar från bröstkorg CT scans.The kontrast färgämne används under förfarandet kan innehålla jod, och individer med allergi mot ämnet bör meddela personalen före ingreppet. Patienter kan uppleva brännande i början av infusionen, tillsammans med en varm spolas känsla och en metallisk smak. Symptom i samband med kontrast oftast bara varar några minuter. Efter ingreppet, personalen råder generellt patienten att dricka mycket vätska, vilket hjälper till att spola ämnet ur kroppen.

  • En bröstkorg datortomografi ger bilder av bröstet och övre bukhålan.
  • Kontrast färgämne kan administreras intravenöst.