Vad är skillnaden mellan gott och väl?

June 6

Liksom många interventioner detaljer i grammatik, "väl" är skillnaden mellan "bra" och både enkla och komplexa. I grund och botten, "bra" är ett adjektiv, medan "väl" är ett adverb, men användningen av dessa ord blir mycket mer komplicerat än så, tack vare en liten detalj som kallas länka verb. Om du har plågade för att säga "jag är bra," du kan vara glad att veta att denna användning är faktiskt riktigt, och att skillnaden mellan dessa begrepp ofta förenklad med pedantiska individer.

"Bra", liksom andra adjektiv, används för att modifiera ett substantiv, som ger mer information om det. Till exempel skulle man kunna säga "Bronwyn hund är bra" eller "Det är ett bra hus, mycket stabilt byggd." "Nå" fungerar som ett adverb, används för att modifiera verb, så här: "han sjunger bra" eller "katten jagar väl." När man tänker på om att använda "bra" eller "bra" i en mening, bör en högtalare fundera på om han beskriver en åtgärd, som att spela piano eller slå en baseboll, eller ett föremål, som en trädgård eller ett städ.

Det finns ett undantag från denna enkla tumregel, dock. "Good" kan användas i meningar som "jag är bra" eller "pizza ser bra ut," eftersom verben som är inblandade i dessa meningar länka verb, ansluter ett ämne med information om det. Ett antal ord kan användas som länka verb, däribland "verkar", "visas," "ser", "växer", "smak", "blir" och de olika konjugationer av "att vara", inklusive "am, "" är "," är "," var "och så vidare. Vissa av dessa ord kan också användas som rörelseverb, men när den används som länka verb, de inte innebär åtgärder, de helt enkelt ansluta ämnen och information.

Om du börjar känna sig förvirrad om hur du använder "bra" och "bra" när länk verb är inblandade finns det lyckligtvis ett mycket enkelt sätt att säga när ett verb används som en länk verb, och det är att ersätta det med "am", "är" eller "är", vad som är lämpligt. Om meningen förvandlas till fikonspråk, är verbet används som en åtgärd verb, i vilket fall "väl" är lämpligt, men om straffet gör fortfarande vettigt, bör talaren använder "bra."

Till exempel "pastan ser bra" låter helt normalt när du byter "ser" med "är" att göra "pasta är bra", så "bra" är en helt lämpligt ord att använda. I meningen "kaninen luktade gräset men beslutade att inte äta något," men när "luktade" ersätts med "är" meningen inte vettigt, så "luktade" inte används som en länkning verb i det här fallet, så någon skulle säga att kaninen luktade gräset "väl", inte "bra."

Många människor tenderar att över korrekt när kämpar med användningen av "bra" och "bra", men det är inte nödvändigt, om de kan komma ihåg att "goda" går med substantiv och "väl" går med verb, såvida verben är används i en länkkapacitet.

  • "Good" typiskt beskriver ett objekt, till exempel, "Han är en bra löpare.".
  • "Nå" generellt beskriver en åtgärd, såsom "Hon springer väl.".